20 oktober 2019

ISS klaar voor interplanetair internet via het ‘Disruption Tolerant Network’

Suni Williams bedient via het DTN de robot Mocup op aarde

Zoals wij op aarde met elkaar communiceren via internet is in de ruimte niet mogelijk, simpelweg omdat de reusachtige ‘backbone’ van kabels over de continenten en de zeebodem in de ruimte ontbreekt. Hier beneden gaat alles in pakketjes met data, die continue heen en weer schieten en die bij blokkades alternatieve routes kiezen. Daar boven in de ruimte is die backbone er niet en moet alles met radiosignalen worden gedaan, over afstanden die gigantisch zijn, met alle vertragingen als gevolg. Het dataverkeer tussen aarde en Marsrover Curiosity doet er bijvoorbeeld een half uur over om heen en weer te gaan. Daarom is men bezig een soort van ‘ruimte-internet’ op te zetten en dat heet het

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.