29 maart 2024

Groene meteorieten zijn door heftige botsing ontstaan

Pallasiet bestaat uit een mengsel van ijzer-nikkel en olivijn. Credit: Arlene Schlazer

Een fractie van de meteorieten die op aarde gevonden zijn bevatten prachtige olijfgroene kristallen die zijn ingebed in een ijzer-nikkel-matrix. Deze zogenaamde “pallasieten” of ruimte-edelstenen hebben de wetenschap al sind hun ontdekking gefascineerd. Nu blijkt uit een nieuwe studie dat hun ontstaan bijzonder spectaculair moet zijn geweest.

Met behulp van een kooldioxidelaser, een magnetisch veld en geavanceerde opname-apperatuur, heeft een team van de Universiteit van Rochester ontdekt dat pallasieten vermoedelijk ontstaan zijn bij de botsing tussen een asteroide en een planeetachtig object (zoals een dwergplaneet of protoplaneet). Alleen op deze manier kan de mix van materialen die in pallasieten gevonden worden bijeen gebracht zijn.

Pallasieten bestaan uit een combinatie van metalen (ijzer en nikkel) en het prachtige mineraal olivijn, waardoor gedacht werd dat pallasieten zouden ontstaan op de plaats waar deze twee materiaal gewoonlijk samenkomen: op de grens tussen de ijzeren kern en de rotsachtige mantel van een grote asteroide of planeetachtig object. Na analyse blijkt echter dat kleine metaalkorrels in het olivijn allemaal in dezelfde richting gemagnetiseerd zijn. Volgens de onderzoekers moet dit betekenen dat pallasieten veel verder van de kern ontstaan zijn.

Dat betekent dat iets heel anders gebeurd moet zijn. Het metaal in de pallasieten moet afkomstig zijn van de botsing met een grote asteroide. Gesmolten ijzer uit de kern van de asteroide zou dan geinjecteerd zijn in de mantel van het grotere object, waardoor de structuren ontstaan zijn die we vandaag de dag in pallasieten kunnen zien.

In de bronlink wordt precies uitgelegd hoe de onderzoekers tot deze opmerkelijke conclusies zijn gekomen.

Bron: University of Rochester

Share

Speak Your Mind

*