28 november 2023

Een kathedraal voor massieve sterren

De open sterrencluster Pismis 24 (boven) en de emissienevel en sterrenkraamkamer NGC 6357 (onder). Klik voor een veel grotere versie. Credit: NASA, ESA and Jesús Maíz Apellániz (Instituto de Astrofísica de Andalucía, Spain). Acknowledgement: Davide De Martin (ESA/Hubble)

Hoe zwaar kan een ster worden? Op basis van schattingen voor de afstand, helderheid en standaard modellen voor de Zon leek de open sterrenhoop Pismis 24 één ster te bevatten met ruim 200 maal de massa van onze Zon, wat het bijna de recordhouder zou maken. De ster is het helderste object dat zichtbaar is boven het gasfront. Latere observaties, die verricht zijn door de Hubble-ruimtetelescoop, hebben echter uitgewezen dat Pismis 24-1 zijn helderheid te danken heeft aan niet één, maar drie sterren.Twee van deze drie sterren wegen nog altijd zo’n 100 zonnemassa’s, waarmee ze alsnog tot de massiefste sterren behoren die we kennen. Onderdaan de afbeelding worden nog steeds sterren gevormd in de emissienevel NGC 6357, die samenhangt met Pismis 24. Energetische sterren in het centrum van de nevel lijken uit een cocon te breken, om deze vervolgens te verlichten. Het geheel doet misschien een beetje denken aan een gothisch kathedraal.

Share

Comments

  1. Een prachtige foto. Die ster onderin de foto, in dat gat in de emissienevel intrigeert mij ook wel. Heeft die blauwachtige ster dat gat veroorzaakt door z’n UV-straling?

  2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

    Je zou het haast zeggen. Ik weet het echter niet zeker.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: