24 februari 2024

Schotel radiotelescoop Dwingeloo succesvol teruggeplaatst

Credit: Camras

Precies zoals gepland is vandaag de 25 meter grote en 38 ton zware schotel – ook wel de ‘spiegel’ genoemd – van de radiotelescoop van Dwingeloo terug geplaatst op z’n torenconstructie. Dit na een maandenlange restauratie, die begon vanaf het moment dat men de schotel van z’n onderstel takelde, op 5 juni 2012. Alle stalen onderdelen zijn gezandstraald en opnieuw geverfd, alle 372 driehoekige gaasramen of -panelen van de schotel zijn geïnspecteerd, schoongemaakt en op 211 vernieuwde stelbouten in de vorm van adopteerbare paddenstoelen vastgemaakt. De foto hierboven is gemaakt door André van Es (voorzitter CAMRAS). CAMRAS-vrijwilliger Jan van Muijlwijk was ook aanwezig bij het takelen en hij zegt daarover:

Het ging erg soepel vanmorgen. Schroefjes los, hijsen maar, millimeter voor millimeter laten zakken. ‘Touch down’ en de schroefjes weer vastzetten. Alsof ze het iedere week een keer doen.

Hier beelden van het takelen, waarbij met een eenvoudige videocamera iedere seconde 1 beeldje werd opgenomen. Een uur wordt daardoor teruggebracht tot ongeveer drie minuten.

[kml_flashembed movie=”http://camras.nl/images/stories/videos/Dwingeloo_19-november-2012.swf” height=”300″ width=”600″ /]

Bron: CAMRAS.

Share

Speak Your Mind

*