26 mei 2024

Zoem zoem: het schijnt dat Curiosity een opzienbarende ontdekking heeft gedaan

Een zelfportret van Marsrover Curiosity. Credit: NASA/JPL-Caltech.

Vandaag wordt het nodige rondgezoemd op internet. Het schijnt rond te gaan – rond te zoemen kan ik beter zeggen – dat de Marsrover Curiosity met z’n SAM instrument (Sample Analysis at Mars) iets opzienbarends heeft ontdekt. MSL Principal Investigator John Grotzinger zei onlangs dat een analyse van een stukje marsgrond met SAM ‘earthshaking’ was, opzienbarend dus. Er wordt ook wel gesproken over een ontdekking die de geschiedenisboeken zal halen. Bron van dit alles is de National Public Radio (NPR) waarin Joe Palca, NPR’s wetenschapscorrespondent, Grotzinger (Caltech in Pasadena, VS) interviewde. Hier is dat interview te lezen en te beluisteren. SAM is het chemisch laboratorium van Curiosity, waarin gekeken wordt naar organische, op koolstof gebaseerde bouwstenen. Het wetenschappelijk team van de Marsrover wil de feiten eerst grondig checken en dubbelchecken, dus de verwachting is dat niet eerder dan op de bijeenkomst van de American Geophysical Union, 3-7 december a.s. in San Francisco resultaten bekend zullen worden gemaakt. We moeten dus nog enkele weken geduld hebben. Reken er maar vast op dat de geruchten voor die tijd al flink zullen rondwaren. Woehahaha…. Bron: Space.com + Universe Today + Planetary Society + NPR.

 

Share

Comments

  1. Zelfportret? Tegenover welke spiegel dan? Ik zie hem niet zijn arm uitsteken… Zal het dan toch http://www.youtube.com/watch?v=wFvUdt9BQhU

  2. Elq, een terechte vraag. De foto is eigenlijk een compositie van 55 afzonderlijke foto’s, gemaakt met de Mars Hand Lens Imager (MAHLI). De robotarm waarop die camera zit is er uit gephotoshopt.

  3. staat vandaag ook op NU.nl zonder te vermelden wat die historische ontdekking inhoudt. Ze maken het wel spannend he?

    Maar doel van missie was om te ontdekken of er 1) water aanwezig is en 2) er leven op mars (geweest) is. Dus ik neem aan dat het een van die twee moet zijn dat bevestigd gaat worden en als het echt historisch zal zijn, dan gok ik dat het dat 2e moet zijn.

  4. Dat er water op Mars is was toch al bekend? Volgens mij heeft Marslander Phoenix dat al eerder aangetoond. Blijft over #2.

Speak Your Mind

*