24 september 2023

Bevestigt Marsrover Curiosity de vondst van het Viking Labeled Release experiment?

Foto gemaakt door de Viking 1. Credit: NASA

Sinds de aankondiging door het hoofd van het wetenschappelijke team van Curiosity John Grotzinger dat men met deze Marsrover een wereldschokkende ontdekking heeft gedaan – eentje die de geschiedenisboeken gaat halen – wordt er druk gespeculeerd over wat die ontdekking zou kunnen zijn. Zo denkt voormalig hoofd van het wetenschappelijk team Gilbert Levin van de Viking lander, een vroege voorganger van de Curiosity, dat de ontdekking verband zal houden met de ‘vondst’ die met het zogenaamde Viking Labeled Release (LR) experiment werd gedaan. Bij dat experiment – uitgevoerd door beide Vikinglanders ergens eind jaren zeventig – werd een stukje marsgrond gevoed met een nutriënt of voedingsstof, dat is een molecuul dat op enigerlei wijze door een organisme opgenomen kan worden, en dat tevens door het organisme nuttig gebruikt kan worden. In het geval van het LR experiment waren dat de zeven moleculen die gebruikt zijn in het beroemde Miller-Urey experiment. Die moleculen waren gemerkt met radioactief koolstof. Na de injectie met de moleculen kwam direct een reactie op gang in het monster en werd de koolstof uitgestoten, vermoedelijk in de vorm van CO2, een aanwijzing van metabolisme door aanwezige micro-organismen, die enkele van die moleculen moeten hebben opgenomen.

Voorstelling van het LR experiment. Credit: NASA

Dit resultaat bereikte echter nooit de geschiedenisboeken omdat het door de negatieve resultaten van de drie andere experimenten aan boord van de Vikings én door een negatief resultaat van een nieuwe injectie een week later met hetzelfde LR experiment werd gemarkeerd als niet overtuigend (‘inconclusive‘). Toch kwam op 12 april 2012 een wetenschappelijk team op basis van een herziene analyse van de gegevens van het LR experiment met de conclusie dat de Vikings met dit experiment “extant microbial life on Mars” gevonden zouden kunnen hebben. Levin denkt dat Curiosity deze resultaten van de Vikings zal bevestigen en dat daarmee eerherstel wordt gedaan aan ‘zijn’ experiment. We kijken met spanning uit naar de bijeenkomst van de American Geophysical Union, 3-7 december a.s. in San Francisco, als de ontdekking van  de Curiosity wordt onthuld. Bron: New Scientist.

Share

Comments

  1. Op 7 december is er bij Chr. Huygens een lezing over de Curiosity. Die lezing is dan prachtig getimed met de onthullingen die ze net daarvoor gedaan zullen hebben.

  2. Yep, Artemis Westerberg, president en directeur van Explore Mars, Inc. te Beverly, Massachusetts, komt dan naar Huygens om daarover te spreken. Dat wordt inderdaad een boeiend avondje!

  3. wij hebben dan familieweekend. Ik kan er dus niet bij zijn… jammer…

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: