21 juni 2024

Ook op Tethys woont een Pac-Man

Oude Voyager-opname van Tethys. Deze maan heeft een diameter van iets meer dan 1000 km en bestaat voor het grootste deel uit waterijs. credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC/SWRI

Je zou het “Pac-Man II” kunnen noemen. De Amerikaanse planeetverkenner Cassini heeft opnieuw een patroon waargenomen in de vorm van het bijzondere computerspel-icoon uit 1980, dit keer op de Saturnusmaan Tethys (de eerste keer was op de Saturnusmaan Mimas in 2010). Het patroon is zichtbaar op infraroodopnames, waarbij warmere delen de Pac-Manvorm vormen. Het feit dat nu twee manen van Saturnus een “Pac-Man” hebben betekent dat het proces dat verantwoordelijk is voor deze vormen schijnbaar algemeen voorkomt in het Saturnusstelsel.

Wetenschappers denken dat de Pac-Manvorm veroorzaakt wordt door hoogenergetische elektronen die op de manen beuken. Hierdoor wordt het normaal gesproken zachte oppervlak verandert in een keiharde ijslaag. Als gevolg daarvan verloopt de afkoeling en opwarming van die plekken gedurende de dag en nacht anders. De karakteristieke vorm ontstaat dan doordat de “voorkant” van de manen meer interactie met de elektronen hebben dan de achterkant.

Overigens is het verschil in temperatuur tussen de “mond” van Pac-Man en het “lichaam” slechts zeer klein: zo’n 15 graden. De gemiddelde temperatuur op Tethys ligt rond de -200 graden Celsius – ik zou het niet aanbevelen als vakantie-adres. Overigens is de Pac-Man op Tethys (in tegenstelling tot die van Mimas) ook een beetje te herkennen in zichtbaar licht, namelijk als een donkere lensvormige regio.

credit: NASA/JPL-Caltech/GSFC/SWRI

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*