22 oktober 2018

Zorgen ontbrekende “Jupiters” voor massieve kometengordels?

De stofschijf (en twee planeten) rond 61 Virginis

Met behulp van de Europese ruimtetelescoop Herschel hebben astronomen enorme kometengordels ontdekt rond twee nabije sterren die slechts in het bezit zijn van planeten met een massa tussen die van de aarde en Neptunus (en dus niet in het bezit zijn van een “Jupiter”). Deze kometenreservoirs zouden grote hoeveelheden water kunnen hebben “afgeleverd” bij de binnenste planeten in de stelsels.

In een voorgaande Herschel-studie is al gebleken dat botsingen tussen kometen mede verantwoordelijk zijn voor de uitgestrekte stofschijf rond de nabije ster Fomalhaut. In de nieuwe studie heeft men vergelijkbare hoeveelheden kometenpuin aangetroffen bij de sterren Gliese 581 en 61 Virginis. Aan de hand van het aanwezige stof moeten deze planetenstelsels tien keer meer kometen bevatten dan ons zonnestelsel.

Gliese 581 is een kleine rode dwergster, het meest voorkomende type ster in de Melkweg. Rondom deze ster draaien minstens vier planeten, waarvan

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.