21 april 2024

Cassini brengt het monsteroog van Saturnus’ noordpool in beeld

credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Op 27 november 2012 – gisteren dus, hoezo snel!  – heeft NASA’s Saturnusverkenner Cassini van een afstand van 383.097 kilometer deze schitterende foto gemaakt van de wolken bij de noordpool van Saturnus. Holy smokes, wat een pracht van een foto, nietwaar? Alsof je kijkt naar het oog van een gigantische orkaan, die eventjes geheel New York van de kaart doet verdwijnen. En feitelijk kijk je ook naar een orkaan – gelukkig niet boven New York – want die wolken waar je op de foto tegenaan kijkt wervelen met gigantische snelheden tot 1800 km/uur rond de noordpool van Saturnus. Sinds 2007 weten we dat die wolken daar een vreemd, zesvormig patroon vormen, een zogenaamde hexagonale vortex. Op de totaalfoto die Cassini gisteren nam en waar bovenstaande foto een bewerkt stukje van is, zie je die 2000 km grote hexagonaal mooi in beeld:

credit: NASA/JPL/Space Science Institute

Op Universe Today staan ook enkele kleurenfoto’s van die noordpool, maar die vind ik zelf eerlijk gezegd minder indrukwekkend dan de zwart wit foto’s. Kijk zelf maar even. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Richard hoagland legt uit hoe het kan dat het zeshoekig is.is namelijk op alle planeten het geval ..net als dat erop 19.5 gr onder of boven de evenaar vulkanen zijn of bermuda-driehoek/draken driehoek. en niet te vergeten het rode oog van jupiter bevindt zich ook op 19.5 gr.

  2. Do, thanx. Heb je een linkje?

  3. Olaf van Kooten zegt

    Hoagland kun je niet serieus nemen. Zijn website staat vol met multidimensionale Maya- en Niburu-geneuzel

Speak Your Mind

*