12 oktober 2024

De reusachtige straalstromen van Hercules A in beeld gebracht door Hubble en VLA

Credit: NASA, ESA, S. Baum and C. O’Dea (RIT), R. Perley and W. Cotton (NRAO/AUI/NSF), and the Hubble Heritage Team (STScI/AURA)

Hercules A – alias 3C 348 – is een reusachtig elliptisch sterrenstelsel, twee miljard lichtjaar van ons verwijderd in het sterrenbeeld Hercules. Het sterrenstelsel bevat duizend keer zo veel massa als ons eigen Melkwegstelsel en het centrale zwarte gat in Hercules A is met een massa van 2,5 miljard zonmassa’s bijna 600 keer zwaarder dan Sgr A*, het zwarte gat in de kern van de Melkweg. Hercules A is onlangs in detail gefotografeerd door de Hubble ruimtetelescoop en de Karl G. Jansky Very Large Array (VLA) radio telescoop in New Mexico. Wat natuurlijk direct opvalt zijn die twee paarswitte straalstromen, die vanuit Hercules A – dat wazige blobje in het midden van de foto hierboven – ieder een kant uit schieten. Hubble kan die straalstromen niet zien, maar in radiolicht zijn ze enorm helder. In het radiogolfgebied van het electromagnetische spectrum stralen die twee ‘jets’ zo’n miljard keer meer energie uit dan de zon doet en dat zorgt er voor dat Hercules A in radiolicht één van de helderste bronnen aan de gehele hemel is. Net zoals het geval met de quasar SDSS J1106+1939, waarvan gisteren bekend werd dat ‘ie de meeste hoeveelheid materie uitstoot, worden die straalstromen met een enorme kracht vanuit het gebied gespuwd, die direct grenzen aan het massieve zwarte gat in de kern van Hercules A. Rondom de waarnemingshorizon van dat zwarte gat bevindt zich een accretieschijf van gloeiend hete materie en gas en vanuit de rotatiepolen worden de bundels met een snelheid die tegen de lichtsnelheid aan ligt de ruimte in gespuwd, versterkt door de aanwezige magnetische velden. De straalstromen zijn zo’n anderhalf miljoen lichtjaar lang en aan het uiteinde verwaaieren ze. Hieronder nog een korte video, waarin wordt ingezoomd op Hercules A.

Bron: SciTech Daily

Share

Comments

  1. aronjaco zegt

    Proficiat. Schitterende blog .Ik lees met heel veel interesse uw artikelen. Uitermate leerzaam en mooie foto’s.Toch facinerend ( zacht uitgedrukt) hé , dat heelal. Wie begrijpt daar allemaal iets van , ik bedoel , hoe werkt alles samen. Dat zal nog in lang niet kunnen beschreven worden . Nog een beetje veel wetenschap zoals die nu bestaat ontdekken , zoals een kind dat leert de beentjes en handen bewegen , leert kruipen enz.. Hoever zouden wij al staan binnen die vergelijking? Voor het eerst de oogjes open of zo …???

  2. Bedankt voor het compliment, leuk om te lezen dat het gewaardeerd wordt. Ja, da’s een interessante vraag hoever we nu staan in de wetenschap. Aan het einde van de 19e eeuw werd gedacht dat de wetenschap wel zo’n beetje alles wist wat er te weten viel en dat er nog maar een paar kleine probleempjes waren, wolkjes aan de horizon werden ze geloof ik genoemd, die nog moesten worden opgelost. Uit die wolkjes zijn later de relativiteitstheorie en de quantum mechanica voortgekomen, maar die twee grote theorieën kunnen nog steeds veel dingen niet verklaren.

Speak Your Mind

*