29 november 2023

André Kuipers spreker op NVB jubileumcongres – 15 november (Walking on air)

NVB Congres

Credit; June63

Out of the box, into space: denk creatief en inspirerend over de toekomst van ons bestaan. André Kuipers verbleef maanden in het ruimteschip ISS en keek van daaruit naar moeder aarde. Op het NVB100 jubileumcongres van de Informatie Professionals op 15 november deelde hij met ons zijn ervaringen, de inspiratie die hij opdeed en de lessen die je leert als je gewichtloos bent. Zo’n 1000 mensen zitten vol verwachting in de zaal als Kuipers van wal steekt. Kuipers gaat tijdens de lezing in op het belang van de juiste informatie op het juiste moment: relevant, kritiek en van levensbelang. Welke impact heeft die informatie op de ruimtevaarder en welke rol speelde de informatieprofessional? Vragen die we André gesteld hebben en waar hij tijdens ons jubileumcongres met als titel: Informatie die ertoe doet! antwoord op gaf. André Kuipers: “In de Sonius heb je naast alle digitale systemen nog de analoge mechanische knoppen zitten voor als de boel uit valt. – ik ben benieuwd of dat in bibliotheken ook zo is. Als daar de computers uitvallen, heb je dan nog steeds boeken?” Inventory management system voor het beheer van alle fysieke objecten die in het ruimtestation liggen. Is een papieren back-up altijd wel nodig in de ruimte? aldus Kuipers over informatiemanagement in space. Kuipers had een virtuele bibliotheek aan boord van het ruimteschip en er werd van alles aangevoerd via een satelliet. Tekeningen van de kinderen, nieuwe apparatuur en reparatie spullen. Alles werd geordend, gelabeld en kreeg zijn vaste plek. Je weet namelijk nooit wie van je toekomstige collega’s, misschien wel over 15 jaar, dat specifieke werktuig nodig heeft. Vooral bij spoedreparaties is het van levensbelang dat iedereen blindelings de weg kent.

Opmerkelijke details over zijn aanwezigheid daar. “Ik sliep in een kast, want het is wel zo knus om je eigen plekje te hebben.” De eelt op de bovenkant van zijn voeten, verkregen door het vastzetten achter diverse beugels om de dagelijkse klussen te klaren, de werkdagen van 9 tot 6 en op zaterdag de wc poetsen. Dat het nooit verveelt om 8 keer per dag de zonsondergang te zien ergens boven moeder aarde en even zoveel keer komt de zon weer op. Na deze ervaring, landde hij “als een zak aardappelen” weer terug op de aarde. Na een week went het weer en laat je niet alles meer uit je handen vallen. Het glas melk dat je leegdrinkt en dan onnadenkend loslaat en kapot valt op de vloer. Mooi is dat. André Kuipers is natuurlijk een topspreker, passend bij het feestelijke tintje in het programma van ons jubileumcongres. Totaal opgaand in zijn verhaal nam hij ons mee de ruimte in. Meer dan een uur, terwijl er slecht 30 minuten gepland waren, enthousiast en meeslepend vertellend over zijn ervaringen. Geen van de deelnemers nam het hem kwalijk en hing ademloos aan zijn lippen.Woorden schieten tekort om zijn immense ervaring en hetgeen hij ons heeft laten zien te beschrijven. Het zijn de beelden, op het laatst ondersteund door ruimtelijke muziek, Walking on Air. Niet te hard, want het blijft de hele dag in je hoofd hangen.

Share

Comments

 1. Jan the astroman zegt

  Hoi “mystery June63″

  En…..toch ken ik jou …eh…”ergens” van…ha…ha…!!
  Zo……hatsikidee……wat een geweldig stukkie astronomisch leesvoer als eerste binnenkomertje!…Encore!!
  Enne…..welkom bij het eerbiedwaardige “Astroblog-genootschap”!

 2. Dag June63, welkom als ‘gastcolumnist’ op de Astroblogs. Goed verhaal en direct al jaloersmakend, want wie weet nou een congres te organiseren waar ‘Dreeke’ de hoofdgast is? Eh… kan je niet iets regelen dat hij ook een keertje langskomt op de sterrenclub? Paul, Jan, ik en vele anderen zullen je zeer erkentelijk zijn. 🙂

  • Tsja, over 100 jaar weer, Adrianus. We vierden ons ‘centennial’ en dan zijn de sponsoren wat guller dan anders.
   Als je het geld bij elkaar krijgt zeker de moeite waard. Ik zou wel eens een middagje met Andre in een kroegje willen zitten om zijn verhalen te horen. Wat een leuke enthousiaste man. Je kan hem boeken via de speakers academy. Misschien doet ie wel een voordelige schnabbel voor jullie club. Wist je trouwens dat Vincent Icke ook te gast was als spreker. Mooi dagje :-).

   BTW: als bestuurder van de club, gaat in deze de eer van de organisatie naar onze jubileumcomissie. Die hebben het programma geregeld.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: