25 mei 2024

NASA kondigt nieuwe Marsmissies aan

De nieuwe Marsrover zal gebaseerd zijn op hetzelfde ontwerp als de huidige Curiosity-rover. Credit: NASA

NASA heeft plannen bekend gemaakt om in 2020 een nieuwe Marsrover naar de Rode Planeet te sturen. De nieuwe missie zal voortbouwen op de recente succesvolle missies naar Mars. Het gaat trouwens druk worden op onze buurplaneet: het oude Marskarretje Opportunity is nog steeds aan het rondrijden en de nieuwe Marsrover Curiosity heeft zojuist zijn eerste hap zand geanalyseerd. Bovendien zal in 2016 en 2018 de Europese dubbelmissie ExoMars op de Rode Planeet arriveren.

De nieuwe Marsrover is niet de enige nieuwe Marsmissie van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA. In 2013 zal de Mars Atmosphere and Volatile EvolutioN (MAVEN) ruimtesonde gelanceerd worden, die onderzoek zal doen naar de Marsatmosfeer. Daarnaast zal nog een lander gestuurd worden: Interior Exploration using Seismic Investigations, Geodesy and Heat Transport (InSight), die onderzoek zal doen naar de inwendige structuur van Mars.

Dit alles betekent dat NASA in totaal maar liefst zeven Marsmissies heeft lopen, of heeft gepland. Al deze missies kunnen gezien worden als de opmaat naar een bemande missie in 2030. De nieuwe rover zal gebaseerd zijn op de Mars Science Laboratory-architectuur, waar ook de huidige Curiosity-rover op gebaseerd is. Doordat geen nieuwe architectuur ontwikkeld hoeft te worden, kunnen de kosten worden gedrukt, zonder in te leveren op de wetenschappelijke mogelijkheden.

De InSight-lander zal onderzoek doen naar het inwendige van Mars. Credit: NASA

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*