23 juli 2024

Chinezen willen groenten kweken op de maan

De Chinezen zijn nu in staat om ruimte-boerderijen te bouwen. Credit: Xinhua

Chinese astronauten zijn in staat om verse groenten te telen op de maan en op Mars, zo blijkt uit een persbericht van het Chinese staatspersbureau Xinhua. De Chinezen hebben namelijk een laboratoriumexperiment uitgevoerd waarin ze zich gericht hebben op het dynamisch uitgeblanceerde mechanisme van zuurstof, kooldioxide en water tussen mensen en planten in een gesloten systeem.

Er werd een cabine van 300 kubieke meter gemaakt om voldoende lucht, water en voedsel te produceren voor de twee deelnemers aan het experiment. Er werden vier soorten groenten geteeld, die verantwoordelijk waren voor het innemen van kooldioxide en het uitstoten van zuurstof. Daarnaast konden de groenten geoogst worden voor maaltijden. Het experiment is de eerste in zijn soort die in China is uitgevoerd en is van extreem belang voor de langetermijnontwikkeling van het Chinese ruimtevaartprogramma.

In de toekomst zal een soortgelijk experiment worden uitgevoerd, maar dan in een uitgebreide variant. Hierbij worden ook dieren gefokt voor hun vlees en microben gebruikt voor afvalverwerking. Dit soort gecontroleerde levensondersteunende systemen moeten in de toekomst gebruikt worden voor basissen op de maan en Mars.

Credit: Xinhua

Bron: Xinhua

 

Share

Speak Your Mind

*