28 maart 2024

Jongste zonnestelsel ooit waargenomen

Schets van een protoster en z’n omringende accretieschijf. Credit: NASA /CXC /GSFC /K.Hamaguchi, et al

Astronomen hebben het jongste zonnestelsel-in-wording ontdekt dat ooit is waargenomen. Het gaat om een jonge ster op een afstand van 450 lichtjaar, die omringd wordt door een kolkende schijf van gas en stof. De ster heeft momenteel één vijfde de massa van de zon, maar aangezien de ster zich nog aan het vormen is, verwachten astronomen dat de ster voldoende materiaal zal aantrekken om uiteindelijk ongeveer even zwaar te worden als de zon. De schijf rond de ster bevat voldoende massa om minstens zeven Jupiters te maken.

De ster wordt L1527-IRS genoemd en bevindt zich in de Taurus Moleculaire Wolk, een groot stervormingsgebied in het sterrenbeeld Stier. Het zonnestelsel-in-wording is zo”n 300.000 jaar oud – ons zonnestelsel heeft, ter vergelijking, een leeftijd van 4,6 miljard jaar. Hiermee is de ster het dichtstbijzijnde voorbeeld van de vroegste fases van stervorming.

Een team van astronomen heeft gebruik gemaakt van sub-millimeter telescopen (telescopen die waarnemen op golflengtes tussen infrarood en microgolven) om zowel stof als koolmonoxide te detecteren rond de ster. Hierdoor hebben de astronomen in kwestie voor het eerst onomstotelijk kunnen vaststellen dat de jonge ster omringd wordt door een ronddraaiende schijf van materiaal, en voor het eerst de massa van de protoster zelf kunnen meten.

Jonge ster trekt materiaal uit zijn omgeving aan, en drukt dit samen tot een schijf (rechts). Hierdoor worden uitvloeiende polaire jets geproduceerd (links). CREDIT: Bill Saxton, NRAO/AUI/NSF

Bron: National Radio Astronomy Observatory.

Share

Speak Your Mind

*