26 februari 2024

Andromeda heeft jullie hulp nodig!

Het Andromedastelsel. Credit: NASA

Europese en Amerikaanse astronomen zoeken vrijwilligers die het naburige Andromedastelsel willen helpen verkennen. Bij dit Andromeda-project moet op duizenden opnamen van de Hubble-ruimtetelescoop worden gezocht naar sterrenhopen die meer kunnen vertellen over de evolutie van sterrenstelsels als deze. Voor die klus zijn duizenden paren ogen nodig.Sterrenhopen zijn verzamelingen van honderden, vele duizenden of zelfs miljoenen sterren die groepsgewijs zijn ontstaan. Alle sterren in zo’n sterrenhoop zijn dus even oud. Bij het onderzoek van de ontwikkeling van sterrenstelsels spelen deze groepen sterren een belangrijke rol, omdat hun leeftijden zich relatief gemakkelijk laten bepalen.Door de grote afstand van 2,4 miljoen lichtjaar valt het opsporen van sterrenhopen in het Andromedastelsel nog niet mee. De acht astronomen die de Hubble-opnamen begonnen af te speuren, hadden na een maand ploeteren nog maar twintig procent van het beeldmateriaal bekeken. Gemiddeld vond elk van hen een handjevol sterrenhopen per dag.Omdat de speurtocht zo veel te veel tijd gaat kosten, wordt nu de hulp van het grote publiek ingeschakeld.Voor deelname is geen inschrijving nodig, en ook sterrenkundige kennis is geen vereiste. In een eenvoudige tutorial wordt uitgelegd wat de bedoeling is. Ondertussen gaat ‘Hubble’ gewoon verder met de opdracht waar hij al in 2010 mee is begonnen: het fotograferen van het complete Andromedastelsel. Dat gebeurt stukje bij beetje, omdat het beeldveld van de ruimtetelescoop veel te klein is om het stelsel in één keer te bekijken. Als alles goed gaat, zullen de laatste opnamen in de zomer van 2013 worden gemaakt.

Deze foto vormt slechts een fractie van het complete Andromeda-stelsel – slechts 0,3% van het totale beeldveld van de Hubble-opname. Toch zijn in dit kleine gebied al meerdere sterrenclusters zichtbaar, o.a. een heldere blauwe midden-onder en een heldere rode midden-rechts. Klik voor een veel grotere versie. Credit: NASA/ESA.

Je kunt je hier aanmelden! Bron: Astronomie.nl

Share

Comments

 1. Hallo Olaf,

  Laar eens weten op welke manier ik een bijdrage zou kunnen leveren.
  Het lijkt me super fascinerend om mee te speuren in de tuin van onze buurvrouw die op haar kousevoeten naar ons toekomt.

  Vriendelijke groeten,
  François

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Excuus, ik was helemaal vergeten een link te plaatsen naar het Andromeda-project. Deze is inmiddels toegevoegd. Ga naar http://www.andromedaproject.org/

Speak Your Mind

*