Site pictogram Astroblogs

De Drake formule v2: hoeveel buitenaardse beschavingen zijn er eigenlijk?

Credit: SETI Institute.

Van de beroemde Drake formule hebben we allemaal vast wel eens gehoord. In 1961 – het jaar dat Joeri Gagarin als eerste mens de ruimte in ging – kwam de Amerikaanse sterrenkundige Frank Drake (hierboven te zien) met een formule, waarmee hij volgens eigen zeggen kon berekenen hoeveel buitenaardse intelligente beschavingen er in de Melkweg zijn – een uitvloeisel van project Ozma, een voorloper van het beroemde SETI-project. Die formule luidde als volgt:

N = Ns x fp x ne x fl x fi x fc x fL, waarin

  • N = het aantal buitenaardse beschavingen in de Melkweg;
  • Ns = het geschatte aantal sterren in de Melkweg;
  • fp = percentage sterren dat planeten bezit;
  • ne = gemiddeld aantal planeten dat levensvatbaar is;
  • fl = percentage van deze planeten waar echt leven op ontstaan is;
  • fi = percentage van deze planeten waar intelligent leven op ontstaan is;
  • fc = percentage van deze beschavingen dat in staat is electromagnetische straling uit te zenden;
  • fL = percentage van deze beschavingen dat ook werkelijk electromagnetische straling uitzendt. Dit hangt sterk af van de ouderdom van de beschaving.

De laatste jaren is er het nodige gesleuteld aan de vergelijking van Drake, onder andere door de Italiaanse sterrenkundige Claudio Maccone, die in 2010 met de Statistical Drake Equation (SDE) aan kwam zetten, die qua wiskunde wat complexer en robuuster is dan de Classical Drake Equation (CDE). Hieronder een resultaat op basis van de SDE van het aantal intelligente beschavingen per afstand:

Credit: Maccone (2010)

Uitkomst van de SDE is dat er zo’n 4590 intelligente beschavingen in onze Melkweg moeten zijn, terwijl de klassieke CDE niet verder komt dan 3500, gebruikmakend van dezelfde input. Duizend beschavingen meer dus in de nieuwe versie van Drake’s formule. Gemiddeld betekent dat één intelligente beschaving per 28.845 lichtjaar, dus willen we een andere intelligente beschaving bereiken dan moeten we nog een flinke afstand overbruggen – tenzij zij ons natuurlijk voor zijn. Ondanks die grote afstand tussen de beschavingen is er een kans van 75% dat we een andere intelligentie aantreffen tussen 1.361 en 3.979 lichtjaar afstand. Tijd voor SETI v2. 😀 Bron: Phys.org.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten