28 september 2023

Sir Patrick Moore (89) vandaag overleden

Patrick Moore in 2009. Credit: South Downs Planetarium – Wikipedia.

De Britse sterrenkundige en popularisator Sir Patrick Moore is vandaag in zijn huis in Selsey, West Sussex, overleden. Hij was 89 jaar. Volgens familie en vrienden stierf Moore vreedzaam in zijn slaap om 12.25 uur plaatselijke tijd. Moore was sinds 24 april

1957 de presentator van het bekende programma The Sky at Night – het langstlopende televisieprogramma ooit. Ook schreef hij talloze boeken over sterrenkunde, o.a. het boek Bang! waar hij vorig jaar bij AstroFest nog z’n handtekening in zette. Behalve door zijn kennis over sterrenkunde en zijn gave om die over te brengen, is hij beroemd geworden door het in kaart brengen van het maanoppervlak. Hij koesterde zijn hele leven zijn imago van excentriekeling door altijd een monocle te dragen en nooit zijn haar te kammen. In een verklaring zeggen vrienden en Moore’s staf het volgende:

After a short spell in hospital last week, it was determined that no further treatment would benefit him, and it was his wish to spend his last days in his own home, Farthings, where he today passed on, in the company of close friends and carers and his cat Ptolemy. Over the past few years, Patrick, an inspiration to generations of astronomers, fought his way back from many serious spells of illness and continued to work and write at a great rate, but this time his body was too weak to overcome the infection which set in, a few weeks ago.

Men denkt er aan om maart 2013 – als Moore 90 zou zijn geworden –  een herdenkingsbijeenkomst te organiseren. Hieronder een video uit 2001, waarin je een prachtig beeld krijgt van deze buitengewone man – met dank voor de tip aan Cayman van NUjij.

<

iframe width=”640″ height=”480″ src=”http://www.youtube.com/embed/LxU04PZVX2g?rel=0″ frameborder=”0″ allowfullscreen>

Bron: BBC.

Share

Comments

 1. Karin Groot zegt

  One Moore star in the sky tonight… Rest in peace Sir Patrick

 2. Helemaal mee eens, Karin! Mooi gezegd.

 3. Jan the astroman zegt

  Net terug van een hectische trip naar het verre Drente waar “magere hein” ook al aan mijn lieve schoonmoedertje zit te knagen en nu blijkt dat hij/zij (??) alvast “en passant” Sir Patrick Moore heeft “meegenomen”. Welnu, “de wereld daarboven” heeft er een ongelofelijk inspirerend, enthousiastmerend (en nog veel meer superlativen) zieltje bijgegekregen en “wij hier beneden” zijn er eentje kwijtgeraakt. OK…ik ben dan geen engelsman maar Patrick Moore was ook in mijn hollands hersenpannetje “a household name”……..de aller, allereerste keer dat ik naar de BBC heb mogen kijken (was een jaar of 12, op vakantie met mijn ouders in Southampton) “zapte” toevallig langs “The Sky at Night” met Patrick Moore…..ik was al aardig “hooked on Astronomy” en toen helemaal!! Heel veel later (toen ik 47 was) heb ik de eer en het giga-genoegen gehad om samen met engels astrovriendje Jonathan Hall een hele middag bij Patrick Moore op de thee te mogen komen……knus en gezellig in dat ozo bekende “kantoortje/studio’tje van hem…..een ervaring die ik NOOIT meer zal vergeten…….enne…Karin, die prachtige frase van jou die lijsten we meteen in…..zo mooi en zo raak verwoord!!!!!

  • louis benoist zegt

   zeg Jan, helemaal goed, ik heb nog correspndentie van hem, ik heb SIR Patrick ooit een replica toegezonden van de spoetnik, gevonden in een achteraf winkeltje in Purmerend via de BBC, heb ik hem dat toe laten komen. Daarna heb ik brieven van hem mogen ontvangen.Hij was nog bezig met een groot project als afsluiting van zijn werkzame leven, en was daar druk doende mee. Je hebt het voorrecht gehad om deze ware bekende amateurastronoom te hebben ontmoet.

 4. Louis, bedankt voor de reactie. Wowie, jij hebt persoonlijke correspondentie van Patrick Moore? Is dat wellicht een Astroblogje waard? Hint hint hint 😉

 5. In maart 2013 komt er een “commemorative event” ter ere van Sir Patrick’s 90ste verjaardag!
  Brian May zal wellicht de rol van Sir Patrick Moore overnemen…

  http://ruimtelogs.scilogs.be/index.php?blogId=14

  en

  http://www.skyatnightmagazine.com/

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: