Site pictogram Astroblogs

Boor van Marsrover Curiosity kan voor problemen gaan zorgen

Animatie van Curiosity’s boor. Credit: Rod Pyle / Space.com.

Deze week is naar voren gekomen dat de boormachine van Curiosity wel eens voor serieuze problemen zou kunnen gaan zorgen, problemen die zelfs de gehele missie van de Marsrover in gevaar kúnnen brengen. Die snel roterende slagboor is bedoeld om komende twee jaar gaatjes van maximaal 2,5 cm diepte in het gesteente van Mars te boren en te onderzoeken welke eigenschappen dat gesteente heeft. Nu is gebleken dat een band in het mechanisme van de boor niet goed is en wel eens voor kortsluiting in de gehele Marsrover zou kunnen zorgen. Als dat gebeurt – met de nadruk op áls – dan zijn volgens Curiosity’s werktuigbouwkundige-baas Rob Manning (Jet Propulsion Laboratory in Pasadena, Californië) de poppen aan het dansen, of zoals hij het zelf omschrijft:

Unless you do something about it, all hell breaks loose electronically, because it takes our power bus and rattles it around. It’s almost like the drill grabs the rover and shakes the whole thing electronically.”

Twee maanden voor de lancering werd het probleem aan de boor door diverse testen ontdekt, maar meer dan een noodoplossing in de vorm van extra ingeschroefde draden rondom de band kon men op dat moment niet doen. Van de boor is tot nu toe nog geen gebruik gemaakt, maar het wetenschappelijk team is wel op zoek naar geschikte rotsen om voor de Kerst al een eerste proefboring te doen. Mmmmm, misschien eerst maar even met de werktuigbouwkundigen overleggen?  Hieronder een video, waarin Robert Manning het probleem uitlegt.

Video

De problemen met de boor zijn niet de eerste die zich voordoen met de Curiosity. Zoals ik zaterdag al schreef zijn er ook vermoedens dat de Marsrover helemaal niet clean op Mars is gearriveerd en dat het niet vinden van methaan en de onzekerheid over de oorsprong van de gemeten zwavel, water en chloor wel eens te maken zou kunnen hebben met meegenomen ‘aardse vervuiling’. Bron: Space.com.

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten