28 september 2023

Morgenochtend samenstand van maansikkel en Venus

Credit: Sky & Telescope.

Wellicht dat het je afgelopen ochtend in de schemering al was opgevallen dat in het oosten twee heldere objecten te zien waren: de maan en de planeet Venus. Nou, verheug je dan maar op morgenochtend, want dan staan beiden nog dichter bij elkaar. De smalle maansikkel staat eerst rechts van de planeet en in de loop van de dag schuift ‘ie er zelfs onder. Zoals je op het zoekkaartje hiernaast kunt zien – geleend van Sky & Telescope, waarvoor hartelijk dank – staan er nog meer interessante objecten in die hoek aan de hemel: Mercurius onder Venus en Saturnus er rechtsboven van. Bron: Sterrengids 2012.

Share

Comments

  1. Even snel een waarschuwing erbij. Om het te zien zoal op het zoekplaatje moet je wel snel naar de VS vliegen. In Nederland staat de Maan morgenochtend ook wel bij Venus, maar niet zo dichtbij zoals de Amerikanen het te zien krijgen.

  2. OK, thanx voor deze aanvulling. Ik zag de maan en Venus overigens vanmorgen zelf staan en toen dacht ik dat ze morgen nog wel dichter bij elkaar zouden staan en dat klopt volgens de Sterrengids. Maar niet zo dichtbij als op de afbeelding dus.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: