24 februari 2024

Mysterieuze “stroomgeulen” ontdekt op Vesta

Close-up van de kronkelige “stroomgeulen” in de Cornelia-krater op Vesta. Klik hier voor een grotere versie. credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Op foto’s die de Dawn-sonde heeft gemaakt van Vesta zijn mysterieuze geulen zichtbaar. Deze geulen pronken op de kraterwanden van de (relatief) jonge kraters van de asteroide (en kandidaat-dwergplaneet). Deze geulen komen in twee varianten: er zijn rechte geulen en kronkelige geulen. Maar hoe zijn deze ontstaan?

De rechte geulen zijn niet zo spannend. Deze laten alle eigenschappen zien van een droge substantie (zoals zand) dat naar beneden glijdt. Vergelijkbare geulen zijn ook zichtbaar op de maan en werden al verwacht op Vesta.

Het zijn de kronkelige geulen die tot de verbeelding spreken. Op aarde kunnen vergelijkbare geulen ook worden aangetroffen op kraterwanden (zoals Meteor Crater in Arizona) en zijn vrijwel altijd het gevolg van stromend water. Ook op Mars zijn sommige kraterwanden getooid met kronkelige geulen, hoewel in dit geval de herkomst nog onzeker is. Zowel water als kooldioxide worden als mogelijke bronnen genoemd.

Waar de geulen op Vesta door veroorzaakt worden is voorlopig nog een raadsel. De geulen op Vesta zullen uitgebreid geanalyseerd moeten worden voordat de bron vastgesteld kan worden.

credit: NASA/JPL-Caltech/UCLA/MPS/DLR/IDA

Bron: NASA

Share

Comments

  1. “en zijn vrijwel altijd het gevolg van stromend water”
    Uche kuche, onzin!

    The Electric Universe theory! zoek en leer er zelf over : “Thunderbold of the gods”

Speak Your Mind

*