28 mei 2024

Persoonlijke herinneringen aan Sir Patrick Moore

Credit: BBC

Naar aanleiding van het overlijden afgelopen zondag van Sir Patrick Moore – dé belichaming van meer dan een halve eeuw Britse sterrenkunde – kreeg ik van Astrobloglezer Louis Benoist per mail informatie toegestuurd over zijn herinneringen aan hem. Net zoals collega-astroblogger Jan was Louis één van de gelukkigen die het voorrecht hebben gehad om hem ‘live’ op Farthings in Selsey te ontmoeten – een week lang zelfs. Hij schrijft daarover het volgende:

Ooit heb ik hem een Spoetnik kado gedaan, een model met opwindmechaniek, zodat het “ping” geluiden voortbracht. Het model zal zo rond de tijd zijn gemaakt van de daadwerkelijke lancering (4 oktober 1957 [1]Het jaar ook waarin Moore z’n programma op de BBC Sky at Night begon! ) toen. Meerdere malen gebeld en geschreven, en uiteindelijk ook naar hem gegaan om hem te ontmoeten. Het was een week om nooit te vergeten. Ik verbleef in een hotel in de buurt en we zagen elkaar iedere dag, wat een fijn en aimabel mens, een gemis, nu al. Je kon ook ontzettend met hem lachen, barstensvol humor met een enorme zelfspot, xylofoon spelen als de beste!! Wereldreiziger, componist, sportman (cricket), wetenschapper, schrijver. Wat heb ik van die man genoten.”

Bij de mail van Louis zaten ook twee brieven van Moore aan hem gericht en hieronder te zien – met toestemming van Louis.

Beide brieven zijn vast en zeker geschreven op Moore’s stokoude Woodstock typemachine uit 1908. In de tweede brief lezen we dat het rond Kerst 2010 met de gezondheid van Moore niet goed gaat. Hij is op dat moment ook druk bezig met de drukproeven van zijn Data Book of Astronomy, een dikke pil van 586 pagina’s die februari 2011 werd uitgegeven bij Cambridge University Press. Louis, bedankt voor deze persoonlijke herinneringen aan Sir Patrick Moore!

Voetnoten

Voetnoten
1 Het jaar ook waarin Moore z’n programma op de BBC Sky at Night begon!
Share

Comments

  1. [IMG]http://ruimtelogs.scilogs.be/gallery/14/previews-med/2011%20Patrick.jpg[/IMG]

    http://ruimtelogs.scilogs.be/index.php?blogId=14

Speak Your Mind

*