16 april 2024

Veel vallende sterren rond 13/14 december, mits het helder is

Vallende ster

Bij een onbewolkte donkere hemel kunnen er wel honderd vallende sterren per uur vallen. Credit: Werkgroep Meteoren

Morgen en overmorgen zijn er veel vallende sterren te zien, als het helder is. Deze meteoren horen bij de Geminiden-meteorenzwerm die in de nacht van 13 op 14 december zijn hoogtepunt bereikt. Dit gebeurt elk jaar, maar dit jaar is er ’s nachts geen storend maanlicht. Hierdoor zijn er meer vallende sterren zichtbaar als het weer meewerkt. Bij een onbewolkte donkere hemel verschijnen er dan tot wel honderd per uur.Een vallende ster – ook wel meteoor genoemd – heeft niets met echte sterren van doen. Het gaat om een stofdeeltje of stukje gruis uit de ruimte dat de dampkring van de aarde binnenkomt. Het botst met hoge snelheid tegen moleculen in de lucht die daardoor even oplichten. Zo zien we een lichtflitsje aan de hemel. Dit proces vindt plaats op een hoogte van 80 tot 100 kilometer.Meteoren verschijnen elke nacht. Maar in sommige perioden kunnen we meer meteoren zien dan normaal. Dat komt omdat de aarde dan een baan van een komeet kruist. In die baan zitten veel stof- en gruisdeeltjes die de komeet heeft achtergelaten. Als de aarde door de baan trekt, komen de deeltjes in de atmosfeer van de aarde terecht en dan verschijnen de meteoren. Zo trekt de aarde elk jaar rond 12 augustus door de baan van komeet Swift-Tuttle, waardoor we dan van vallende sterren kunnen genieten. Rond 13/14 december trekt de aarde door de baan van de uitgedoofde komeet Phaeton. Dan verschijnen er veel meteoren die uit het sterrenbeeld Tweelingen lijken te komen. Deze meteoren heten Geminiden naar de Latijnse naam voor Tweelingen. Geminiden zijn te zien van 7 tot en met 17 december, met het hoogtepunt in de nacht van 13 op 14 december. Dan zijn er bij helder weer vele tientallen meteoren per uur te zien.

Geminiden

Credit: Werkgroep Meteoren

Dit jaar zijn de omstandigheden van de Geminiden gunstig. Er staat ’s nachts namelijk geen maan aan de hemel waardoor het extra donker is. Ook zwakke meteoren zijn dan goed te zien. Op een donkere plek ver van de steden kunnen bij een transparante lucht wel honderd meteoren per uur verschijnen. De meeste meteoren verschijnen na middernacht, maar ook voor middernacht is het zeker de moeite waard om te kijken. Om de vallende sterren goed te kunnen zien heeft u geen telescoop of verrekijker nodig. Zoek bij helder weer een donkere plek op waar u veel sterren kunt zien en kijk naar boven. Ook al komen de Geminiden uit de richting van de Tweelingen, ze kunnen overal aan de hemel verschijnen. Omdat heldere decembernachten aardig koud zijn en u bij het waarnemen stilzit, is het noodzakelijk uzelf goed warm aan te kleden. Een belangrijke factor bij het zien van vallende sterren is het weer. December is vaak een grauwe maand en telt gemiddeld niet veel heldere nachten. De weervoorspelling voor donderdagnacht is niet gunstig. Soms verschijnen er felle meteoren die veel helderder zijn dan de sterren aan de hemel. Meteoren die helderder zijn dan de planeet Venus worden vuurbollen genoemd. Een aantal organisaties, waaronder De Werkgroep Meteoren van de Koninklijke Nederlandse Vereniging voor Weer- en Sterrenkunde (KNVWS) is geïnteresseerd in deze vuurbollen. Ziet u zo’n felle meteoor meld deze dan via dit formulier.

Aantal meteoren

Credit: Werkgroep Meteoren

Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Jan Heuser zegt

  Veel vallende sterren te zien. Ook veel wolken te zien. 🙁

 2. Het is super hier in Groningen

 3. Olaf van Kooten zegt

  Nou het enige wat ik zag waren wolken 🙁

 4. els keegel zegt

  Op 12 december j.l. was ik in Gambia, west afrika. Ik zag veel vallende sterren die avond maar het opvallendste was een ster /meteoriet die niet van boven naar beneden viel maar van rechts naar links ging, dus horizontaal en niet hoog in de lucht zoals alle sterren maar gewoon een paar meter boven de grond en echt helemaal te volgen was van rechts naar links, een fascinerend gezicht.

  • Els, bedankt voor je reactie. Dat moet wel een heel bijzondere ervaring zijn geweest. Hoe snel ging die ster /meteoriet? En was ‘ie net zo helder als ‘gewone’ meteorieten of helderder?

   • els keegel zegt

    hij was goed te volgen, hoe snel geen idee. Hij was helderder maar misschien kwam dat omdat hij natuurlijk veel lager was, het was niet hoog in de lucht maar bv net boven de boomtoppen,het was verbijsterend.

 5. ik heb de avond van 13 februari ook met verstomming gekeken naar een vallende ster die toch 30 tal seconden duurde.er was zelfs en soort van ontploffing te zien,zijn er mensen die dit ook gezien hebben?
  in ieder geval het was indrukwekkend.

 6. Het blijkt te gaan om de derde trap van de Sojoez-raket! Zie deze Astroblog daarover: http://www.astroblogs.nl/2013/02/14/vallende-derde-trap-sojoez-raket-woensdagavond-door-velen-als-vuurbol-gezien/

Speak Your Mind

*