26 september 2023

Voormalig astronaut Mark Kelly stelt wapenbezit in VS ter discussie

NASA astronauten Mark (l) en Scott Kelly credits; NASA / New Atlas

Naar aanleiding van de schietpartij op de basisschool in Newtown, Connecticut (VS), waarbij zeker 28 mensen om het leven zijn gekomen, heeft de voormalige astronaut Mark Kelly gepleit voor controle op het wapenbezit in de Verenigde Staten. Kelly heeft ervaring met schietpartijen, want hij is getrouwd met Gabrielle Giffords, voormalig lid van het Amerikaanse Congres, die in januari 2011 in Tucson door haar hoofd werd geschoten. Zes anderen kwamen daarbij om het leven. Giffords overleefde na een zware operatie die aanslag, maar besloot wel om te stoppen als congreslid. Kelly was gisteren tijdens de aanslag in Bejing in China. Op facebook schreef Kelly – die o.a. commandant was van de shuttlemissies STS-124 en STS-134, de allerlaatste missie met de Endeavour – vervolgens dat er iets moet gebeuren aan het publieke wapenbezit in de VS:

“The children of Sandy Hook Elementary School and all victims of gun violence deserve leaders who have the courage to participate in a meaningful discussion about our gun laws – and how they can be reformed and better enforced to prevent gun violence and death in America, This can no longer wait.”

Eerder deze maand werd de schutter van Tuscon veroordeeld en bij die gelegenheid zei Kelly:

“We have a political class that is afraid to do something as simple as have a meaningful debate about our gun laws and how they are being enforced “¦ As a nation we have repeatedly passed up the opportunity to address this issue. After Columbine; after Virginia Tech; after Tucson and after Aurora we have done nothing.”

De politiek is al jaren apatisch voor de wapendiscussie, uit angst om stemmen van kiezers te verliezen. Wellicht dat de oproep van Kelly – die ik van harte ondersteun – een eerste aanzet is om opnieuw die discussie te gaan voeren. De verkiezingen in de VS zijn net achter de rug, dus je zou zeggen dat President Obama zich daar voorlopig geen zorgen over hoeft te maken. Bron: Space.com.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: