28 maart 2024

Curiosity heeft rotsformatie Shaler in 2D en 3D onderzocht: nee, geen water aldaar

Shaler in 2D

Credit: NASA/JPL-Caltech/Ken Kremer/Marco Di Lorenzo

Onderweg naar het gebied genaamd Yellowknife Bay kwam de Marsrover Curiosity op 7 december j.l. – op Mars was dat Sol 120 – aan bij een geologisch zeer interessante rotsformatie genaamd Shaler. Het betrof een aantal grote, losse sedimentsplaten, sommigen meer dan 30 cm breed, die in verschillende lagen afgezet zijn. Geologen noemen dat soort formaties ‘cross-beddings‘ en ze komen ook op veel plaatsen op aarde voor. Met z’n Navcam en Mastcam camera’s heeft de Curiosity Shaler uitvoerig gefotografeerd, in 2D en 3D. Voor die laatste versie – hieronder te zien – moet je even je rood-groene 3D brilletje tevoorschijn halen.

Shaler in 3D

Credit: NASA/JPL-Caltech

Op de achtergrond op de 2D-foto zie je Mount Sharp, de centrale berg van de Gale krater. Bij Shaler werd ook de Chemistry and Camera (ChemCam) instrument van Curiosity gebruikt om de grond te inspecteren. Afgelopen tijd waren er berichten dat Curiosity bij Shaler water zou hebben aangetroffen en dat ook zou hebben gefotografeerd, zoals deze foto laat zien, gemaakt met de MastCam:

Shaler-water

credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Maar dat water is een goede vorm van gezichtsbedrog door de schaduw van de platen er boven. Op de 2D- en 3D-versies van dezelfde rotsformatie is van eventueel aanwezig water niets te zien. Shaler was voor de Curiosity slechts een tussenstop. Hij is nu vlakbij Yellowknife Bay, een wat men een geologisch paradijs noemt, dat weer deel uitmaakt van het gebied genaamd Glenelg. Daar bij Yellowknife Bay wil men voor de Kerst voor het eerst de boor van de Curiosity gaan uitproberen en het poeder wat dat oplevert gaan onderzoeken met de laboratoria aan boord, CheMin en SAM. Wel te hopen dat de boormachine het goed doet, want daar zijn wat nare berichten over verschenen. Hieronder een kaartje met de positie van Curiosity tot en met Sol 123. Bradbury landing – genoemd naar de Sciencefiction schrijver Ray Bradbury – is waar Curiosity op 6 augustus (sol 1) landde.

kaart Curiosity

Credit: NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Bron: Universe Today + NASA.

Share

Speak Your Mind

*