29 maart 2020

Kans op comeback van de Japanse Venussonde Akatsuki in 2015

Voorstelling van de Japanse klimaatsonde Akatsuki bij Venus

Voorstelling van de Japanse klimaatsonde Akatsuki bij Venus

De Japanse ruimtevaartorganisatie JAXA denkt dat het mogelijk is dat de klimaatsonde Akatsuki november 2015 in een langgerekte, elliptische baan om de planeet Venus komt. De Japanse sonde had eigenlijk al in december 2010 in een baan om Venus terecht moeten komen, maar door een probleem met de motoren vloog ‘ie toen rechtdoor in plaats van de afslag bij de heetgebakerde planeet te nemen. Oeps, kan gebeuren, foutje bedankt… Het gevolg was dat Akatsuki in een baan om de zon kwam in plaats van om Venus. De hoofdmotor doet het inmiddels niet meer, maar de kleinere stuwraketten van de sonde, die oorspronkelijk bedoeld waren om de hoogte boven het oppervlak van Venus te regelen, doen het nog wel. En daarmee konden technici van JAXA onlangs Akatsuki – hetgeen in het Japans ‘dageraad’ betekent – zodanig manoeuvreren dat ‘ie op koers ligt om november 2015 alsnog in een baan om Venus te komen. De oorspronkelijke baan om Venus zou

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.