1 maart 2024

Cassini maakt adembenemende foto van Saturnus

Zo vlak voor de feestdagen heeft de Cassini-ruimtesonde ons getracteerd op een ronduit spectaculaire foto van Saturnus. De foto is gemaakt terwijl Cassini zich in de schaduw van de ringplaneet bevindt, waardoor deze van achteren wordt verlicht. Dit is de beste positie voor het bestuderen van de ringen en de atmosfeer van Saturnus, aangezien zo details zichtbaar worden die vanuit andere posities onzichtbaar blijven.

De laatste keer dat Cassini zo’n bijzonder perspectief had was in 2006. Ook toen maakte Cassini een spectaculaire foto, waarbij een bijzondere rol was weggelegd voor de aarde: deze was zichtbaar tussen de ringen van Saturnus, waardoor deze foto nog altijd de populairste foto is die ooit door Cassini is gemaakt.

De nieuwe foto moet het zonder de aarde doen (deze staat, samen met de zon, achter Saturnus), maar laat wel meer details zien van het ringstelsel. De foto is een mozaiek dat is samengesteld uit 60 verschillende foto’s. Foto in hogere resoluties downloaden? Dat kan hierrrr.

A Splendor Seldom Seen

Credit: NASA/JPL-Caltech/Space Science Institute

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*