6 december 2023

Lezing vrijdag: Waarnemen van veranderlijke sterren

variabelstars

Credit: Dana Berry/NASA

We gaan er van uit dat komende vrijdag de aarde niet zal vergaan en dat alle doemdenkers met schaamte zullen afdruipen. Komende vrijdag zal Eltjo Wubbena bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing geven over het waarnemen van veranderlijke sterren, ook wel variabele sterren genoemd. Na een korte inleiding geeft de lezing een overzicht van hoe veranderlijke sterren kunnen worden waargenomen en welke hulpmiddelen je er voor nodig hebt. De eenvoudige waarnemingstechniek zorgt ervoor dat je een schat aan algemene kennis over sterrenkunde onderwerpen opdoet. Het waarnemen van veranderlijke sterren is één van de weinige waarneemgebieden waarbij je NIET aan tijd gebonden bent. Best handig in ons vaak bewolkte landje. De verzamelde gegevens worden internationaal verzameld en ondersteunen professioneel sterrenkundig onderzoek. Eltjo Wubbena is gepensioneerd huisarts en sinds 1970 actief amateur-sterrenkundige. In de jaren 1974-1984 was hij landelijk voorzitter van, toen nog, de NVWS. Hij is geïnteresseerd telescoopbouwer en waarnemer waaronder veranderlijke sterren. Vorig jaar is zijn naam vereeuwigd als planetoïde 10976 – Wubbena. De zaal is om 20.00 uur geopend en de lezing begint om20.30 uur. Iedereen is van harte welkom, ook niet-leden. Meer info: Christiaan Huygens. Zo en nu snel naar Leiden, voor de lezing van Brian Schmidt over supernovae. 😀

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d