19 mei 2019

Brian Schmidt over z’n ontdekking van de versnelde uitdijing van het heelal

Brian Schmidt
Gisteravond hield de Amerikaans-Australische sterrenkundige Brian Schmidt een lezing in het auditorium van de Leidse Universiteit over zijn ontdekking van de versnelde uitdijing van het heelal. Voor die ontdekking ontving hij in 2011 samen met Adam Riess en Saul Perlmutter de Nobelprijs voor de Natuurwetenschappen. Samen met collega-Astroblogger Jan Brandt was ik naar Leiden afgereisd om de lezing bij te wonen. Dat auditorium bleek een soort van kerk te zijn, met kerkbanken, gebrandschilderd glas, kansel en al. We nestelden ons ergens achterin de zaal, want een paar honderd man opgekomen publiek bleek ons voor te zijn geweest. Een ander lid van de sterrenclub Huygens – Kees van der Perk – kwam ook nog opdagen en met z’n drie

Reacties

 1. Olaf van Kooten Olaf van Kooten zegt

  Dat is een prachtige collectie handtekeningen die je zo bij elkaar hebt weten te krijgen! Goed artikel 🙂

 2. Dank je wel. Ik heb er trouwens net nog een voetnoot aan toegevoegd, over iets wat mij net nog te binnen schoot.

 3. Yep, wat daar, schielijk staande aan dat tafeltje, gebeurde was ….om het maar eens in de moedertaal van deze illustere “handtekenaar/nobelprijswinnaar” uit te drukken….”beyond surreal, Mate”!!! ….Echt ongelofelijk hoe deze “onmogelijk” toch “zomaar” als een supernova uit het niets plaatsvond! Op deze avond ging zoiezo alles tot mijn intense verbazing zo perfect gemakkelijk. Het er na toe rijden, het vinden van de lokatie, het vinden van een parkeerplek ……op het Rapenburg in het centrum van leiden pal voor de deur…met ook nog eens een gratis parkeerkaartje die Arie weer “zomaar” gekregen had van iemand die net op het punt stond om weg te rijden….hmmmm, was dat al het eerste voorteken van “aanstormend gelukkig toeval”??? Nou ja……het was in elk geval een verdraaid geweldig avondje. Welk een schril contrast trouwens met de publiekslezing die ik zou gaan geven morgenavond (vrijdag 21 December…oeps!) op de “nieuwe schaapskooi” te Ottoland……………net afgebeld wegens zegge en schrijve…nul aanmeldingen….aarrggghhhhh. Met dank aan die “doomsday klote-Mayas” hoor ik sommigen onder U nu denken?? Nope, niets van dat alles…. uitzinnig PR-werk van mijn EIGEN sterrenkluppie nota f..ing bene!!!…. voor een, overigens grif toegegeven, hele leuke lezing die ik ook eigenlijk wel wilde zien….enne…dat kan nu! Afijn, Zoals enen J.C. ooit eens de wereld inslingerde: Elk nadeel hep z’n voordeel…ha.ha..!!

 4. Eh….wat voor digitale dronkemans prietpraat staat daar nu opeens boven mijn schrijfsel?????

 5. Was een bijzonder avondje en heel gezellig.
  En ook bijzonder om op deze manier nog eens na te genieten met dit verhaal.

 6. Ik vergat mijn naam er onder te zetten.
  Kees van der Perk

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: