19 mei 2019

Meer actieve zwarte gaten dan gedacht

Rondom het zwarte gat in NGC 5548 bevindt zich een draaiende en kolkende ring van stof en heet gas. De binnenrand van de ring wordt deels door de sterke straling weggeblazen en vormt zo wind.

Artistieke impressie van een actief zwart gat

Recordbrekende waarnemingen met een wereldwijd netwerk van radiotelescopen hebben laten zien dat zwarte gaten in de kernen van verre sterrenstelsels vaker actief zijn – en daardoor groeien – dan werd gedacht. Dit is het resultaat van recent Nederlands onderzoek.

Ook in op het eerste gezicht normale sterrenstelsels blijken zwarte gaten aanwezig te zijn die materie verorberen en daardoor gestaag groeien. De felle, exotische straling die gewoonlijk het resultaat is van deze zogenaamde accretieprocessen blijkt volledig

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.