26 februari 2024

‘Fiscal Cliff’ dreigt in de VS en da’s niet goed voor de wetenschap

Fiscal CliffDe Democratische partij moet samen met de Republikeinen voor het einde van het jaar een akkoord zien te bereiken over maatregelen voor het terugdringen van de Amerikaanse staatsschuld. Slagen ze daar niet in, dan wordt 1 januari 2013 de ‘fiscal cliff’ automatisch van kracht – vrij vertaald de begrotingsafgrond. Als dat in gaat voorspellen economen een zware rem op de groei van de Amerikaanse economie. Plus dat er onheilspellende berichten zijn over de bezuinigingen die dan zullen plaatsvinden op talk van takken van wetenschap, bovenop de bezuinigingen die reeds plaatsvinden. Met name de zogenaamde sequestration cuts vormen een schrikbeeld, want die houden in dat $ 1,2 biljoen (!) moet worden bezuinigd in tien jaar tijd. Dat zou het volgende gaan betekenen:

  • dat het National Science Foundation – financierder van menig astronomisch en natuurkundig onderzoeksproject – jaarlijks $ 511 miljoen minder krijgt. Dat bovenop de eerder aangekondigde bezuiniging van € 536 miljoen. Wat ze overhouden is $ 5,9 miljard per jaar. Nu al worden 4 op de 5 aanvragen voor subsidie afgewezen, dat wordt dan 5 op de 6.
  • dat het Department of Energy’s Office of Science $ 400 miljoen per jaar minder krijgt.  Zij betalen vaak voor natuurwetenschappelijk onderzoek, zoals deeltjesonderzoek en klimaatonderzoek.
  • dat de NASA op z’n wetenschappelijk programma $ 417 miljoen moet bezuinigen en op de ruimtevaartprogramma’s ISS, SLS en Orion $ 309 miljoen per jaar.

Laten we hopen dat de politici van de Democraten en Republikeinen er bij een goed glas wijn en een goede kerstmaaltijd met kalkoen uit zullen komen en tot een akkoord zullen komen. Anders ziet het er niet zo best uit.

Share

Speak Your Mind

*