12 december 2019

Het waarnemen van veranderlijke sterren

Eltjo Wubbena bij Huygens

Eltjo Wubbena bij Huygens

Gisteravond hield Eltjo Wubbena – gepensioneerd huisarts en sinds 1970 actief amateur-sterrenkundige – bij sterrenkundevereniging Christiaan Huygens in Papendrecht een lezing over het waarnemen van veranderlijke sterren. Het was een praktische en aanstekelijke lezing, die de nodige informatie gaf over hoe je het beste veranderlijke sterren kunt waarnemen en welke soorten er allemaal van zijn. Voor die nuttige informatie verwijs ik graag naar de website van de Werkgroep Veranderlijke Sterren. Wubbena wees er op dat er een lijst van zo’n zeventig veranderlijke sterren is die voor beginners wordt aanbevolen en die lijst is hier te vinden. Voordeel van het waarnemen van veranderlijke sterren is volgens Wubbena dat je het het hele jaar kunt doen en dat het niet gebonden is aan een specifiek moment of een gebeurtenis. Alleen moeten de weersomstandigheden goed zijn en moet de ster in kwestie hoog genoeg boven de horizon staan. En natuurlijk moet je telescoop groot genoeg zijn de ster te kunnen zien. Wubbena is zelf visueel bezig met helderheidsschattingen. Van de tak van sport die gebruik maakt van foto-electrische sensoren moest hij niet zo veel hebben en dat leidde tot een discussie met de aanwezige Andr

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.