13 april 2024

Zo we zijn er nog. En nou is ’t klaar met die grote onzin!

Fokke en Sukke
Zo mensen, het bewijs is 100% geleverd: vrijdag de 21e december 2012 was een dag als alle andere en er is niets vervelends gebeurd van enige omvang. Kortom alle doemverhalen over het einde van de aarde waren van A tot Z onzin. Het zou mooi zijn als die doemdenkers zoals de Belg Patrick Geryl vandaag zouden erkennen dat ze het compleet mis hadden, maar ik ben bang dat ze daar te laf voor zijn en dat ze zich gaan verschuilen achter massa’s excuses en dat ze volgende week weer een nieuwe komende ramp zullen aankondigen. Ook Fokke & Sukke waren enigszins verrast  toen ze vanochtend wakker werden en de aarde er nog gewoon bleek te zijn, zoals je hierboven ziet. Afijn, we sluiten de discussies over 21-12-2012, dus op de blogs die ik daarover in het verleden vanaf 2007 geschreven heb kan per heden niet meer worden gereageerd. 21 december 2012:

Het is zover: 21 december! We gaan eraan!

doemsdag_2012

Jawel, het is zover: 21 december, de laatste dag op deze wereld! Gelukkig leven we allemaal nog, dus dat is weer een meevaller! Maar goed, de dag is nog niet voorbij, dus wie weet. Ik zou de schuilkelder voorlopig nog achter de hand houden…

formcartoon_9204_4a93fa88172fcb5322620e45868bf82ee78f2078

© Fokke en Sukke, NRC Handelsblad, 20 december 2012

Nu even serieus: natuurlijk gaat er helemaal niets gebeuren 😉 – we zijn bij AstroBlogs fel gekant tegen doomsday-gekkies, Niburisten en alu-hoedjes. Bovendien is er geen enkel wetenschappelijk bewijs voor de vele doomsday-scenario’s die overal zijn opgedoken.Neem bijvoorbeeld die galactic allignment waar Niburisten zo op hameren. Hierbij zou de zon en het supermassieve zwarte gat in het centrum van de Melkweg op één lijn komen te staan. Over de gevolgen hiervan zijn alu-hoedjes het niet met elkaar eens: volgens sommigen zou dit resulteren in een poolverschuiving van de aarde, als gevolg van de zwaartekrachtinteractie tussen de zon en het zwarte gat. Volgens anderen zou het resulteren in een verhoging van onze “mentale frequenties”. Hmmmja klinkt allemaal logisch, nietwaar?Zit er dan helemaal geen wetenschappelijk fundament onder de allignment? Nou ja, wel een beetje. Wat Niburisten feitelijk bedoelen, is dat de zon de ‘evenaar’ van de Melkweg passeert en dus op één lijn komt met het centrale zwarte gat. Waar doomsday-gekkies de plank helemaal misslaan is dat de galactic allignment al in 1998 plaatsvond! Bij mijn weten is er toen helemaal niets fundamenteels gebeurd…

1812Foksuk_lowres

© Fokke en Sukke, NRC Handelsblad, 18 december 2012

Een ander populair doomsday-onderwerp is de planeet Niburu. Deze zou op 21 december de aarde passeren en hierbij grote cataclysmen veroorzaken. Dit idee is afkomstig van Nancy Lieder, die beweert in telepatisch contact te staan met aliens uit het Zeta Reticuli-stelsel. Ze zegt te zijn uitverkoren om de mensheid te waarschuwen voor de passage van deze planeet. Een volkomen geloofwaardige claim natuurlijk.De naam van de planeet is afkomstig uit het werk van Ancient Aliens-bedenker Zecharia Sitchin en zijn interpretaties van de Babylonische en Soemerische mythologie. Sitchin ontkent echter ieder verband tussen hem en Nancy Lieder en wenst niet geassocieerd te worden met de verschillende doomsday-scenario’s waarbij ‘zijn’ planeet een rol speelt.Maar goed, de allignment is al geweest en Niburu schittert door afwezigheid. Niemand is opgestegen naar een hogere dimensie en nergens hebben zich natuurrampen voltrokken. Geniet dus van uw dag, en morgen wordt het gewoon weer 22 december! Voorlopig hebben we geen last meer van de Maya-kalender…..althans, tot 21 december 2212. Volgens sommigen loopt de kalender namelijk dan pas af, en zitten we er 200 jaar naast. Gelukkig maak ik die datum niet meer mee, ik ben een beetje Maya- en Niburu-moe. Vanaf morgen kunnen wij van AstroBlogs ons weer op zaken richten die er echt toe doen 🙂

2112Foksuk_lowres

© Fokke en Sukke, NRC Handelsblad, 21 december 2012

DOSSIER: Helaas zijn we genoodzaakt geweest om met enige regelmaat te berichten over 21 december. Sterker nog: dat doen we al sinds 2007. Op die manier proberen we de zin en onzin van 21 december 2012 te duiden. Als je ze allemaal nog wilt nalezen, dan kan dat: we hebben er een uitgebreid dossier aan gewijd:Dossier 21 december 201216 december 2012:

Hij is geinig: de weersvoorspelling voor komende week

Vrijdag 21 december staat ons iets vreselijks te gebeuren, zoals je aan deze weersvoorspelling voor komende week kan zien:

kalender

Credit: Reddit

😀 Hij is goed! Ik kwam ‘m tegen in een discussie op Grenswetenschap.14 december 2012:

‘Waarom gisteren de wereld niet verging’, aldus de NASA op 22 december 2012

  doemsdag Vrijdag 21 december is de dag die door Maya-misbruikers is gekaapt om te beweren dat dan de aarde zal vergaan – of door een uitlijning van zon, planeten en Melkwegcentrum of door een Niburu-achtige planeet of door iets anders wat ze uit hun hoge alu-hoed weten te toveren. Ik ben op die onzin al vaak ingegaan, zie mijn dossier daarover. Interessant en ook wel een tikkeltje vreemd is nu dat de NASA gekomen is met een video, waarin ze uitleggen waarom de wereld niet is vergaan… gisteren! Bedoelt dus om er op zaterdag 22 december mee te laten zien hoe knullig die doemvoorspellingen waren. De verklaring voor deze Back-to-the-Future-achtige actie wordt door Science at NASA gegeven: “NASA is so sure the world won’t come to an end on Dec. 21, 2012, that they already released a video for the day after.” Tony Phillips, de man achter Science at NASA schijnt de bedenker te zijn van dit ’the day after’ idee. Nou, laten we maar even een flashback eh… nee een forwardback doen naar de 22e december en de video bekijken:

Bron: Cosmic Log.21 oktober 2012:

Nog precies twee maanden aftellen tot het einde der tijden? Dacht ’t niet

Het is vandaag 21 oktober 2012, nog precies twee maanden verwijderd van de zowat magische datum van 21 december 2012, de dag dat volgens de voorspelling van de Maya’s de aarde zal vergaan. Betekent dat nog twee maanden om je koffers in te pakken, een schuilkelder onder je huis te graven, een laatste dure cruise te gaan maken of nog één spetterend afscheidsfeest te geven? Nee hoor, geen paniek. Er zal géén sprake zijn van het vergaan van de aarde. Naast de vele wetenschappelijke argumenten daarvoor – vermeld in deze, deze én in deze blogs – is er nog één belangrijk argument dat de aarde niet zal vergaan, namelijk dat de oorspronkelijke Mayatekst over het einde van de 144.000 dagen durende cyclus van de 13e bak’tun op vrijdag 21 december 2012 helemaal niet rept van het einde van de aarde, maar dat het gewoon het begin van een nieuwe cyclus betekent. Aldus recent gevonden reliëfs van de Maya’s in de ruïnes van La Corona in Guatemala. Kortom, lekker allemaal genieten van de feestdagen dit jaar, ná de 21e december! 😀 Bron: Space.com.1 oktober 2012:

Mensen wees gerust, 21 december 2012 vergaat de wereld niet

Ik had het al uitgelegd in m’n blogs uit 2007 en 2012, waarom de aarde op 21 december 2012 niet zal vergaan en waarom de Maya-voorspelling het bij het verkeerde einde heeft. Maar het kan nooit kwaad als een NASA-wetenschapper de argumenten nog een keertje op een rijtje zet – David Morrison heet de beste man. OK toegegeven, er zullen mensen zijn die juist argwanend worden als er mensen van de NASA bij betrokken worden. So be it.

bron: Astropixie.7 januari 2012:

Waarom de aarde NIET zal vergaan in 2012

Credit: Ronald Emmerich

Het jaar van de grote Maya-voorspelling is aangebroken, wanneer er een einde komt aan de 144.000 dagen durende Lange Telling of Baktun in de Maya-kalender: 2012. Heel specifiek: op 21 december 2012 zal er een einde komen aan de 13e Lange Telling, in een cyclus die 5200 jaar geleden begon met de schepping van de aarde. We weten inmiddels dat vele doemdenkers denken dat het einde van de 13e Lange Telling tevens het einde betekent van de aarde en dat een combinatie van oorzaken – de komst van de planeet Niburu, planeet X of Eris, een grote kosmische uitlijning van aarde, zon en het centrum van de Melkweg én een omkering van de magnetische polen van de aarde – de nekslag voor de aarde zal betekenen. De NASA heeft onlangs enkele argumenten op een rijtje gezet waarom we ons geen zorgen hoeven te maken over een mogelijk einde van de aarde:

  • De veronderstelde planeet Niburu – soms ook wel voor een bruine dwerg aangezien – trad in eerste instantie op in doemverhalen, die voor mei 2003 het einde van de aarde voorspelden. Maar toen er niets gebeurde (‘goh, wat gek?’) verschoof men het voorspelde einde door de komst van Niburu naar 21 december 2012. Er is door sterrenkundigen niets maar dan ook niets dat lijkt op Niburu of Planeet X. Eris is wel bekend, een dwergplaneet die qua afmetingen als zusje van de bekendste dwergplaneet Pluto wordt beschouwd. Eris bevindt zich in de buitenzone van het zonnestelsel en daar zal ‘ie blijven ook, totaal ongevaarlijk voor de aarde.
  • Een kosmische uitlijning vindt in 2012 helemaal niet plaatst. Iedere december staan zon, aarde en Melkwegkern op één lijn, maar dat heeft nog nooit voor problemen gezorgd, dus waarom zou dat nu tot een ramp moeten leiden? Een uitlijning van meer planeten, zoals Jupiter en Saturnus, staat ook niet op de planetaire agenda.
  • De 13e Lange Telling van de Maya’s stopt inderdaad op 21 december 2012, maar net zoals onze eigen kalender ieder jaar op 31 december stopt en een dag later wordt opgevolgd door een nieuw kalenderjaar, zo start op 22 december 2012 de 14e Lange Telling van 144.000 dagen. Dit is geen opvatting die uit de kokers van de NASA komt, maar die afkomstig is van… de Maya’s zelf!
  • De theorie van de omkering van de polen kent twee varianten: bij de ene zou de rotatierichting van de aardkorst om de kern heen plotseling 180° kunnen draaien, met de nodige rampen als gevolg. Bij de andere zou in korte tijd een omkering van de magnetische polen plaatsvinden, waarbij de noord- en zuidpool omkeren. Voor de eerste variant is geen enkel bewijs dat dit kan gebeuren, voor de tweede variant zijn wel aanwijzingen, wijzend om een periodieke omkering die gemiddeld om de 400.000 jaar plaatsvindt. Het is onwaarschijnlijk dat een magnetische omkering komende duizenden jaren zal plaatsvinden.
  • Sommige doemverhalen focussen op de komst van grote meteorieten, die in zullen slaan op de aarde. OK, de aarde wordt inderdaad met regelmaat bestookt met brokstukken uit de ruimte, overblijfselen van de oerwolk waaruit het zonnestelsel ruim 4,5 miljard jaar geleden ontstond. Maar de omgeving van de aarde wordt nauwlettend in de gaten gehouden door het NEO Programma (NEO=Near Earth Objects) en botsingen met grote objecten worden niet voorspeld.
  • Tenslotte zijn er de nodige doemverhalen, die een nabije supernova, een geweldige uitbarsting van de zon in z’n komende maximum van zonnevlekken of de uitbarsting van een supervulkaan op aarde als oorzaak hebben. Ook hier heeft de NASA geen enkele aanwijzing dat ons iets verschrikkelijks te wachten staat.

Afijn, tijd om deze blog te beëindigen met een video, waarin alles over 2012 nog eens op een rijtje wordt gezet. Goed luisteren hoor, want het gaat razendsnel.

Bron: NASA + Astropixie.25 mei 2011:

In welk jaar vergaat de Aarde eigenlijk niet?

Ieder weldenkend mens zal afgelopen tijd geen seconde wakker hebben gelegen van de door Harold Camping voorspelde ondergang van de aarde op 21 mei jongstleden. Toen de aardbevingen, tsunami’s en andere vervelende verschijnselen zaterdag uitbleven moest Camping een list verzinnen en kwam hij met foutieve berekeningen aan: Armageddon gaat nu op 21 oktober 2011 plaatsvinden. Oeps, ik zie de bui al hangen: die ramp zal vast de schuld zijn van komeet Elenin. Mijnheer Camping heeft al vaker voorspellingen voor het einde van de aarde gedaan, welke net als die van 21 mei 2011 nooit uitkwamen. Maar Camping is niet de enige doemdenker op deze aardbol en zoals ik onlangs beschreef zijn er aardig wat scenario’s te bedenken van het einde der tijden. Het verschijnsel dat mensen graag ‘geloven’ in dit soort rampen, dat ze als ware rampentoeristen hopen dat er een echte ramp aankomt, is m.i. voer voor massapsychologen. Interessant in dit verband is een website, waar ik vandaag tegenaan liep, die een overzicht toont van alle jaren waarvoor ooit een einde-van-de-aarde-verhaal is bedacht: Pick a year. Dat biedt een schitterend overzicht, waarin je op alle jaartallen kan klikken en kan zien wat voor engs er allemaal voor dat jaar bedacht was/is. Zoals 2012, het jaar waarvan de Maya’s voorspeld zouden hebben dat we op 21 december dat jaar een kosmische ramp zullen meemaken – woehahaha:Het allerlaatste jaartal in dat overzicht is astronomisch gezien het meest betrouwbaar – even onder voorbehoud dat we onszelf niet eerder al de nek omdraaien door atoomoorlogen, klimaatveranderingen of gedoogsteun door de PVV en SGP: het jaar 4.500.000.000. Dát voorspelde einde der aarde is een stuk realistischer en is ook beschreven in de serie ‘Het Einde van Alles‘, één van de dossiers hier op de Astroblogs. Sommige sterrenkundigen zijn er overigens van overtuigd dat die 4,5 miljard niet correct is. We hebben nog iets langer de tijd, tot 7,6 miljard jaar AD. 😀 Bron: Pick a Year.17 mei 2011:

Alles op een rijtje over het einde der tijden

Er wordt wat afgetobd op Internet over de wereld die op het punt staat te vergaan door de meest vreselijke rampen. Op dit nederige Astroblogs-podium hebben we bijvoorbeeld verteld over de vreselijke rampspoed die ons te wachten staat door:

Ik heb ook een keer geschreven over het opmerkelijke verschijnsel dat mensen graag ‘geloven’ in dit soort rampen, dat ze als ware rampentoeristen hopen dat er een echte ramp aankomt. Afijn, bij LiveScience hebben ze alle info over alle mogelijke einden der tijden keurig op een rijtje gezet in deze overzichtelijke infografiek:

Credit: Karl Tate. Source:LiveScience

OK mensen, rustig slapen en welterusten. 🙂 Bron: LiveScience.14 oktober 2009:

De wereld eindigt helemaal niet in 2012, aldus… de Maya’s!

2012Volgens een aantal malloten eindigt de wereld op 21 december 2012. Bron van die apocalyps-gedachte is de kalender van de Maya’s, het indianenvolk dat in Midden-Amerika leefde. Ik heb pogingen gedaan te laten zien dat ’t verhaal 100% onzin is, maar desondanks blijven een aantal fanatici erin geloven. Maar ik heb inmiddels steun gevonden van een groep mensen die ’t kan weten: van de Maya’s zélf namelijk. Ja, ’t volkje is niet uitgeroeid door de Spanjaard Cortez en z’n van geweren en griepvirussen voorziene soldaten, er leven vandaag de dag nog zo’n 8 á 9 miljoen Maya’s, verdeeld over 29 verschillende volkeren. Eén van hun is Apolinario Chile Pixtun, een oude Maya uit Guatemala. Hij zegt dat het hele verhaal van het einde der tijden in 2012 helemaal niet van de Maya’s afkomstig is, maar dat het puur westerse verzinselen zijn. Er is een oude stenen tafel met Maya inscripties, het Tortuguero Monument 6, waarop de beroemde voorspelling zou staan. Maar op dezelfde steen blijken ook jaartallen daarna voor te komen, onder andere die van 4772 na Christus. Chile Pixtun zegt dat de hedendaagse Maya’s het zat zijn dat zij de schuld krijgen van het doemdenken en dat de oude Mayateksten verkeerd worden uitgelegd. Kortom, ’t hele verhaal is één grote hoax. Begrepen allemaal? Nou, kunnen we volgende maand allemaal met een gerust hart naar de premiére van Roland Emmerich’s film 2012. 😀 Bron: AP News. 25 juni 2008:

Is de 2012-gekte losgebarsten in Nederland?

Is Nederland gek geworden vanwege het einde van de Aarde in 2012?Als ik Phil Plait, de Bad Astronomer aan de overkant van de Grote Plas, mag geloven is er in Nederland een ware 2012-gekte losgebarsten. Tenminste, dat is wat je volgens hem mag geloven als je de Engelstalige Telegraph leest, die op haar beurt die wijsheid weer heeft ontleend aan de Nederlandstalige ‘kwaliteitskrant’ de Volkskrant, ahum. Het draait allemaal om de inmiddels roemruchte datum van 21 december 2012, de dag dat de Aarde schijnt te vergaan. Volgens de Maya-kalender zou die dag de Lange Telling aan een nieuwe periode beginnen en dat zou fataal voor de Aarde zijn omdat dezelfde dag Aarde, Zon en het centrum van de Melkweg op één lijn staan. De Telegraph rept van duizenden Nederlanders die uit angst voor die doemdatum reddingsboten kopen, bunkers aan het bouwen zijn en voedselvoorraden inslaan. Bron van deze krant is weer De Volkskrant, die o.a. ene Petra Faile aan het woord laat, een soort beroepsdoemdenker zullen we maar zeggen. Volgens haar is het vooral de immigratie die noodlottig is, want door al die mensen die hier binnen worden gelaten wordt Nederland voller en voller en daarmee steeds zwaarder. En dus zakt Nederland steeds meer weg. Boehoehoe, zoiets geloof je toch niet? ’t Is zo te zien meer een ex-Leefbaar stemmer die gefrusteerd in De Volkskrant terecht is gekomen en daar een podium voor haar stupide ideeën heeft gevonden. Een storm in een glas water. Terecht dat vele commentatoren op Phil’s bericht hebben gezegd dat hier in Nederland totaal géén gekte is losgebarsten en dat alleen de gekte in mevrouw Faile de vrije hand heeft. 😉 Eh… even voor de duidelijkheid: in genoemde astroblog heb ik talloze argumenten aangevoerd waarom de Aarde NIET vergaat op 21 december 2012! Jullie kunnen rustig uitslapen op 22 december 2012. 😀 Bron: Bad Astronomy.

23 januari 2008:

Het staat er écht

Wikipedia komt met de bevestiging: de Aarde vergaat 21 december 2012

Op Wikipedia heb ik de bevestiging gelezen: de wereld vergaat op 21 december 2012! 😯 De Maya’s schijnen het al voorspeld te hebben in hun kalender. Lezer Alex reageerde op m’n blog daarover en kwam met de onthulling van Wikipedia. Nog bijna vijf jaar voor de boeg. Ideeën hoe we die een beetje feestelijk gaan vullen? Naschrift: ik heb net nog es gekeken op Wikipedia en inmiddels is die vermelding van 21 december verdwenen. Alex, heb jij een geintje uitgehaald?

16 oktober 2007:

Schrijf ’t in je agenda: 21 december 2012 einde van de wereld

[Vooraf: onderstaande Astroblog is bedoeld om aan te geven dat het doemverhaal van 2012 ONZIN is! Yep, de titel is verwarrend, maar is puur ironisch. Lees de hele blog en je snapt waarom ’t Mayaverhaal onzin is.

De zon passeert het centrum van de MelkwegPak allemaal je agenda en schrijf bij vrijdag 21 december 2012: Einde van de wereld!! Geen daaropvolgend weekend dus, tenminste, als je in de zogenaamde Maya-kalender gelooft. Die kalender van dit Zuid-Amerikaanse indianenvolk kent enkele tijdsperioden en één daarvan is de baktun, die 144.000 dagen lang is. In sommige geschriften van de Maya’s start na 13 baktuns (precies 1.872.000 dagen) weer een nieuwe periode van de zogenaamde Lange Telling. Waarschijnlijk zal op 21 december 2012 de Lange Telling van de Mayakalender zo’n nieuwe periode beginnen. Interessant voor sterrenkundigen is dat niet alleen de Zon die dag  z’n winterzonnewende [1]D.w.z. dat de winter dan begint. Zie m’n eerdere uitleg van de zonnewende of solstitium. meemaakt, maar dat ook Aarde, Zon en het centrum van de Melkweg op één lijn staan. Het is met name door dit laatste fenomeen dat de Engelsman John Major Jenkins die 21e december 2012 als fatale datum noemt dat de Aarde zal vergaan. Betekent dit dat we nog slechts vijf jaar te gaan hebben en dat we er maar één groot afscheidsfeest van moeten maken? Nee, wees gerust: je kan zaterdag de 22e december 2012 echt uitslapen. 😉 Al weer een poosje geleden hebben ze bij het Sterrenkundig Instituut van de Universiteit van Utrecht op een rijtje gezet waarom die datum net zo’n gewone datum is als bijvoorbeeld 16 oktober 2007. Hier even kort de argumenten:De fatale datum in Mayaschrift

  • De Melkweg is een brede band aan de hemel die de Zon niet eventjes in één dag passeert, maar dat duurt jaren.
  • Die einddatum van de Lange Telling is slechts een vermoeden en geen zekerheid. Het precieze verband tussen de Lange Telling en moderne kalenders is verloren gegaan toen de Spaanse veroveraars in de 16e eeuw veel van de geschriften van de Maya’s hebben vernietigd. In de loop van de tijd is de begindatum van de Lange Telling aan veel verschillende data in onze kalenders gekoppeld die soms wel 1000 jaar uit elkaar lagen.
  • Het lijkt onwaarschijnlijk dat de Maya’s, die hun kalender zo’n 2.500 jaar geleden bedachten, uitgingen van een datum die voor hen ruim 2.500 jaar in de toekomst lag. Bijna alle volkeren hebben een kalender die uitgaat van een historische datum, zoals in de Christelijke kalender de geboorte van Jezus en in de Romeinse kalender de (mythische) stichting van de stad Rome.
  • Het preciese middelpunt van de Melkweg was niet bekend bij de Maya’s, dus een exacte voorspelling wanneer de Zon tijdens z’n zonnewende over dat middelpunt gaat was niet te berekenen.

Er worden op de site van het Sterrenkundig Instituut nog meer argumenten aangedragen, dus genoeg reden om gerust te gaan slapen. Bron: DailyGalaxy.com.

Voetnoten

Voetnoten
1 D.w.z. dat de winter dan begint. Zie m’n eerdere uitleg van de zonnewende of solstitium.
Share

Speak Your Mind

*