28 mei 2024

Een kerstengel straalt aan de hemel

Sharpless 106

Hubble heeft deze prachtige foto gemaakt van een kosmische engel. Download hier in hoge resolutie. Credit; NASA/ESA

De Hubble-ruimtetelescoop heeft ons verwent met een prachtig kerstkado: het stervormingsgebied Sherpless 2-106, dat als een kerstengel aan de hemel straalt. In het hart van de engel bevindt zich een jonge ster, dat in een moordend tempo materiaal aan het uitstoten is. Hierdoor wordt het omringende gas en stof verstoord en ontstaat de prachtige vorm.

De centrale ster heeft een massa van 15 zonnen en bevindt zich in de laatste fase van zijn ontstaan. De uitstrekkende blauwe vleugels worden gecreeerd door bipolaire straalstromen van superheet waterstof, die afkomstig zijn van de centrale ster. De temperaturen kunnen hier oplopen tot 10.000 graden Celsius, een schril contrast met de koude interstellaire ruimte.

Een koude gordel van stof, op de foto rood weergegeven, blokkeer bijna (maar niet helemaal) ons zicht op de centrale ster. Het relatief zwakke licht van de eigenlijke ster reflecteert op de kleine stofkorrels in zijn omgeving, waardoor het lijkt alsof de blauwe vleugels rode aderen hebben.

S106 staat op een afstand van 2000 lichtjaar, in de richting van het sterrenbeeld Zwaan, en meet ongeveer 2 lichtjaar in doorsnede.

Bron: European Space Agency

Share

Comments

  1. gelukkig is mijn engels goed genoeg om misverstanden uit de weg te ruimen,

    ik maar denken wat kan er toch bedoeld worden.

    nou gewoon, 2 Lichtjaar natuurlijk.

  2. Olaf van Kooten zegt

    Hehe sorry foutje 🙂

  3. Via de rijksweg S106 kom je er

Speak Your Mind

*