21 juni 2024

Test van SpaceX’ Grasshopper raket geslaagd: 40 meter omhoog én weer omlaag

Grasshopper

Credit: SpaceX

Op 17 december j.l. heeft de commerciële ruimtevaartonderneming SpaceX een geslaagde test uitgevoerd met een nieuw type raket, de Grasshopper. Dat is een raket die niet alleen kan lanceren en omhoog kan gaan – zoals álle raketten kunnen doen – maar die ook weer kan dalen en netjes op aarde kan neerkomen. Bij de laatste test, vanaf de basis McGregor in Texas, werd een hoogte van 40 meter bereikt en daarna zakte de Grasshopper weer om netjes op het platform te landen. Bij twee eerdere testen kwam de Grasshopper tot twee meter hoogte (21 september) en 5,4 meter (1 november). SpaceX’ baas Elon Musk denkt dat met deze herbruikbare raketten een enorme besparing valt te doen, omdat raketten dan niet na een eenmalige lancering op de schroot belanden. Daarmee zouden bijvoorbeeld bemande vluchten naar Mars betaalbaar worden. Hieronder zie je een video van deze test.

Er ging overigens ook nog een cowboy mee met de testvlucht – per slot van rekening vond die in Texas plaats. Huh, een cowboy? Yep, een aangeklede paspop. 😀 Zie de foto hieronder.

cowboy

Credit: SpaceX

Bron: Cosmic Log.

Share

Comments

  1. De slimme koppen van SpaceX zullen er vast wel over nagedacht hebben maar het eerste wat ik mij hierbij afvraag is: Wat is er mis met een parachute?
    Voor 40 meter is een parachute niet zo praktisch maar ik neem aan dat dat ook niet de bedoeling is met deze techniek. Aan 40 meter heb je niet zoveel in de ruimtevaart.

    • Nee, 40 meter is een tikkeltje laag om in de ruimte te komen. Iedere volgende test zal steeds hoger komen. De raket als geheel zal te zwaar zijn om met een parachute neer te laten komen.

Speak Your Mind

*