Zoem zoem zoem, er gaat weer een gerucht de ronde, vanwege het tijdstip door een aantal al als Kerst-gerucht [modus klokgeluid] :kerst: [/modus klokgeluid] uitgeroepen. Met de kolossale ATLAS-detector van de Large Hadron Collider – ’s werelds grootste deeltjesversneller van CERN bij Genéve, waar iedere seconde miljarden protonen tegen elkaar knallen – zou men bij een massa-energie van 105 GeV een aantal keren twee ‘gelijke-teken’ paren muonen hebben zien verschijnen. Muonen zijn zware varianten van de electronen en je hebt ze in twee versies: de ‘gewone’ materie als μ− en de antimaterie-versie μ+. Er zouden na 13 inverse femtobarn aan protonenbotsingen 14 gebeurtenissen met ATLAS zijn gedetecteerd waarbij zo’n paar gelijke muonen ontstond, dus μ− en μ− of μ+ en μ+, bij een gezamenlijke massa van 105 GeV. Statistische betrouwbaarheid van de meting: maar liefst 5,02sigma, dus bóven de kritische grens van 5sigma die wetenschappers hanteren als betrouwbaar. We weten sinds 4 juli 2012 dat er rond 126 GeV een Higgs-achtig deeltje huist en de vraag is a) of het gerucht juist is en b) hoe het moet worden geïnterpreteerd en c) of er een verband is met het Higgs deeltje. Er wordt al geroepen dat er ‘Higgs doubletten’ of ‘Higgs tripletten’ zijn en dat dit er een signaal van is. Wat vraag a) betreft moeten we het over de bron van het gerucht hebben: dat is een anonieme commentator op de website Not even Wrong genaamd Crossing Symmetry, die zegt het nieuws te hebben van een vriend die bij ATLAS werkt. En die Peter Woit van Not even Wrong ook nog eens verzoekt om z’n IP adres niet te publiceren. OK nou zou je kunnen zeggen, pfffff wat een belachelijke bron is dit, iedereen kan wel wat beweren in een commentaar op de één of andere blog. Maar het punt is dat natuurkundigen via dit soort commentaren vaker ‘lekken’, zoals het ook met het Higgs boson zelf is gegaan. Aan de hand van enkele Astroblogs kan ik dat laatste aantonen:
- Op 01-12-2011 kon ik de persconferentie van CERN van 13-12-2011 aankondigen over het Higgs boson.
- Op 03-12-2011 meldde ik het gerucht dat de LHC een Higgs boson bij 125-126 GeV zou hebben gezien. Bron van dit gerucht: commentaar van iemand genaamd ‘Alex’ op de viXra blog.
- Op 13-12-2011 meldt CERN op de persconferentie dat er aanwijzingen zijn voor een Higgs boson rond 125 GeV.
- Op 04-07-2012 meldt CERN dat een Higgs-achtig deeltje is ontdekt rond 125 GeV.
Het gaat dan met name even over de tweede bullet, waarbij een anoniem commentator op de viXra blog van de natuurkundige Phil Gibbs exact de details weet te vertellen van de vondst die met de LHC was gedaan, een vondst die ruim een half jaar later – op 4 juli 2012, Higgsdependance Day – op een glorieuze persconferentie in aanwezigheid van Peter Higgs himself wordt bevestigd. Een poosje terug was er overigens nog een gerucht dat rond ging, namelijk dat met de ATLAS-detector – alweer dáe detector – twee pieken van een Higgs boson zouden zijn waargenomen, één piek in het H > γγ vervalkanaal en één piek in het H > ZZ vervalkanaal. Zouden die twee pieken met een verschillende massa wijzen op twee Higgs bosonen? De meeste natuurkundigen die hierover schrijven zeggen dat deze piek vermoedelijk een statistische ‘fluke’ is, dus ruis in de gegevens en dat er geen echt signaal over een dubbele piek is. Afijn, we moeten maar even afwachten wat er na de Kerstdagen allemaal opduikt in blogs en commentaren over het laatste gerucht. Wordt vervolgd. Bron: viXra + The Reference Frame.
Speak Your Mind