12 december 2024

De Kerstbedekking door de Maan van Jupiter

maan en Jupiter

Credit: Rafael Defavari from video

Tweede Kerstdag konden we ’s nachts in de Lage Landen een samenstand aanschouwen van de planeet Jupiter en onze maan, voor zover de bewolking toen geen roet in het eten gooide of we nog lagen bij te komen van de buitennissige Kerstmaaltijd. In Zuid-Amerika of in het zuidwesten van Afrika hadden ze het nog beter, want daar werd Jupiter door de maan bedekt. En laat Rafael Defavari vanuit São Bernardo do Campo in Brazilië nou alles gefilmd hebben! Hieronder het resultaat daarvan, vijf maal versneld ten opzicht van de werkelijke bedekking. Aan het eind van de video zie je de reuzenplaneet weer tevoorschijn komen, eerst z’n maan Europa en dan Jupiter zelf. Echt schitterend om te bekijken.

Op 22 januari 2013 is er weer een samenstand van Maan en Jupiter en geloof het op niet, maar dan is er opnieuw een bedekking, zichtbaar in…. Zuid-Amerika. Grrrrrrrrr… 👿 Ik werd overigens anfgelopen week gemaild door een lezer van de Astroblogs, Kees de Hond. Hij vroeg mij hoe het komt dat Jupiter op al die foto’s van de bedekking scheef staat ten opzichte van de maan. Alle planeten liggen toch in één vlak, dus vanwaar dan die schuine stand? Goede vraag, Kees. Volgens mij heeft het te maken met de schuine stand van de aardas, die 23 graden uit het lood staat ten opzichte van het vlak van de ecliptica en daardoor staan de equatoriale banden van Jupiter een tikkeltje schuin. Bron: Universe Today.

Share

Comments

  1. kees de hond zegt

    Hoi Arie,
    bedankt voor je antwoord op mijn vraag.
    Intussen heb ik eea. uitgezocht, ook via het filmpje via spaceweather
    van een astronoom in Nieuwzeeland die heel mooi uitlegt waarom je vanuit de diverse plaatsen op onze wereldbol heel verschillende standen van wat voor hemellichaam dan ook, zult waarnemen, door de schuine stand van onze aarde tov de hemelequator en de bolvorm van onze aarde. Ook de tijdwaarneming speelt daarbij een rol.
    Op de 2 bovenstaande plaatjes zie je als je goed kijkt , een verschillende stand van jupiter. de maan is volgens mij hier de oostkant terwijl
    de foto waarop ik in eerste instantie reageerde, de westkant van de maan is.
    met behulp van een gradeboog stelde ik de 23graads kanteling vast.
    maar op bovenstaande 2 foto”s is de kanteling veel groter. Dus, waarschijnlijk te wijten aan de verschillende plaatsen op aarde waar deze opnames plaatsvonden.
    Nu weet ik helaas niet, omdat ik de aankondiging dat de maan over jupiter heen zou gaan gemist heb, deze begon aan de westkant of aan de oostkant van de maan.
    als ik het filmpje hier bekijk loopt de bedekking van 5.00 naar 11.00 uur( van ZO naar NW)
    mvg
    kees de hond

Speak Your Mind

*