20 maart 2019

Enorme uitbarsting waargenomen in nabij sterrenstelsel

NGC 660

Het polaire ring-stelsel NGC 660

Een nabij sterrenstelsel heeft plotseling een enorme uitbarsting gekend, zo blijkt uit een studie die is verricht met meerdere radiotelescopen. De onverwachte uitbarsting geeft astronomen een boeiende kijk in wat waarschijnlijk een enorme boer is van het zichzelf voedende zwarte gat in het centrum van het sterrenstelsel.

De wetenschappers hebben gebruik gemaakt van de Arecibo-telescoop om de uitbarsting te ontdekken. De uitbarsting heeft plaatsgehad in NGC 660, een spiraalstelsel op een afstand van 44 miljoen lichtjaar. De uitbarsting was tien keer zo helder dan een supernova-explosie.

Vervolgens heeft men gebruik gemaakt van de High Sensitivity Array (HSA) om de uitbarsting in groot detail te bestuderen.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.