17 juli 2024

Herschel maakt prachtige foto van sterrenkraamkamer

W40

De sterrenkraamkamer W40, gezien door Herschel. Klik hier voor een grotere versie. Credit: ESA and SPIRE & PACS consortia, Ph. André (CEA Saclay) for Gould’s Belt Key Programme Consortia

In het stervormingsgebied W40 heeft de Herschel-ruimtetelescoop zeshonderd pasgevormde sterren waargenomen, die zijn ingebed in prachtige filamenten van gas en stof. De blauwe nevel, ook wel Sharpless 2-64 genoemd, bevindt zich op een afstand van 1000 lichtjaar (in de richting van het sterrenbeeld Arend) en heeft een doorsnede van zo’n 25 lichtjaar.

Het is een enorme wolk van waterstofgas, dat verlicht wordt door de straling van drie massieve sterren die zijn ingebed in de wolk. De nevel dijt langzaam uit in het omringende medium, waardoor omringend gas wordt samengeperst en de geboorte van een tweede generatie van nog jongere sterren wordt getriggerd.

In totaal bevat de foto 600 verdichtingen van gas, die uiteindelijk allemaal nieuwe sterren zullen worden. Ongeveer 150 van deze verdichtingen zitten al in de laatste fase van stervorming. Zodra de druk en temperatuur hoog genoeg is voor kernfusie, ontbranden hun kernen en worden het volwaardige sterren.

W40 maakt deel uit van een gigantische ring van sterren en stervormende wolken, dat bekend staat als de Gordel van Gould. Deze sterrenkraamkamers vormen een belangrijk doelwit voor Herschel, waardoor astronomen de verschillen in stervorming van regio tot regio kunnen achterhalen en zo vaststellen wat de rol van de lokale omgeving is in dit proces.

Bron: ESA.

Share

Speak Your Mind

*