17 juli 2024

Tweeling-aarde zal in 2013 ontdekt worden

potentieel leefbare exoplaneten

Hoewel we nu negen potentieel leefbare exoplaneten ontdekt hebben, moet de eerste echte tweeling-aarde nog gevonden worden. PHL @ UPR Arecibo, ESA/Hubble, NASA

Astronomen vermoeden dat de eerste exoplaneet die echt op de aarde lijkt in 2013 gevonden zal worden. Hoewel astronomen in de laatste 20 jaar vele exoplaneten ontdekt hebben die een beetje op de aarde lijken (zoals qua grootte of qua afgeleide oppervlaktetemperatuur), moet de eerste echte tweeling-aarde nog ontdekt worden. Toch zijn astronomen van mening dat in 2013 hier verandering in zal komen.

Astronomen kennen 800 planeten buiten het zonnestelsel, terwijl nog eens 2300 kandidaat-planeten op bevestiging liggen te wachten. Vooral dankzij de Kepler-ruimtetelescoop is het aantal bekende exoplaneten exponentieel toegenomen. De eerste bekende exoplaneten waren allemaal gloeiend hete Jupiter-achtige werelden in nauwe omloopbanen, maar dankzij nieuwe instrumenten zijn steeds kleinere werelden ontdekt.

Impressie van de exoplaneet Kepler-22b

Impressie van de exoplaneet Kepler-22b. Credit: NASA / Ames / JPL-Caltech

Een maand geleden werd bijvoorbeeld de ontdekking bekend gemaakt van een wereld dat 2,4 keer groter is dan aarde en in de leefbare zone van zijn moederster draait. Inclusief deze planeet (Kepler-22b genoemd) zijn inmiddels negen potentieel leefbare planeten bekend, althans volgens de criteria van het Planetary Habitability Laboratory. Van deze negen planeten is er geen één echte tweeling van de aarde (ze zijn allemaal een slag groter). Er zijn wel planeten bekend die wél even groot zijn als de aarde, maar die draaien allemaal te dicht rond hun moederster.

leefbare zones rond sterren

De leefbare zone (groen) bij verschillende typen sterren. Credit: NASA.

Het is echter een kwestie van tijd voordat een planeet ter grootte van de aarde wordt ontdekt in een leefbare zone. Vele astronomen zijn het erover eens dat statistisch gezien 2013 het jaar van de eerste detectie van een tweeling-aarde zal worden. Maar met welk instrument zal het gebeuren?De Kepler-ruimtetelescoop, dat zoekt naar helderheidsveranderingen van sterren als gevolg van passerende planeten, zal een goede kanshebber zijn. Ook HARPS (dat zoekt naar zwaartekrachtschommelingen van sterren als gevolg van er omheen draaiende planeten) zal een goede kandidaat zijn om de belangrijke ontdekking te verrichten.Als we er vanuit gaan dat gemiddeld ieder van de 200 miljard sterren in de Melkweg één planeet heeft, en er vanuit gaan dat 1 op de 10.000 planeten op de aarde lijkt, levert dat 20 miljoen aardes op – alleen al in onze Melkweg. Wanneer de eerste tweeling-aarde ook ontdekt zal worden, de gevolgen voor de mensheid zullen groot zijn. Wij mensen zullen omhoog staren naar de hemel alsof we over een gigantische oceaan heenkijken. We zullen weten dat de kosmische oceaan miljarden eilanden en continenten bevat, en dat deze zowel primitief leven als complete beschavingen kunnen ondersteunen.

Types of exoplanets

Credit: Karl Tate/Space.com

Bron: SPACE.com.

Share

Comments

  1. nieuwsbreker alex zegt

    Ik heb Niburu voor je maat. Op infarood en op NASA tape. http://nieuwsbreker.wordpress.com/2012/12/30/jaaroverzicht-2012/

    • Zucht, hou eens op met dat Niburu-gedoe zeg. 21 december j.l. is geruisloos gepasseerd, niks Niburu die tegen de aarde knalde, alles bleek 100% gebakken lucht te zijn. Zet je alu-hoedje gewoon af en kom weer tot de mensen.

Speak Your Mind

*