19 juli 2024

De Melkweg telt tientallen miljarden “aardes”

display

Een galerij van planeten in korte omloopbanen. Klik hier voor een grotere versie. Credit: C. Pulliam & D. Aguilar (CfA)

Dankzij gegevens die verkegen zijn door de planetenspeurder Kepler schatten astronomen dat 17 procent van alle sterren in het bezit zijn van een planeet ter grootte van de aarde in een omloopbaan kleiner dan die van Mercurius. Aangezien de Melkweg 100 tot 200 miljard sterren bevat, resulteert dat in 17 tot 34 miljard “Hete Aardes”.

Kepler speurt naar planeten door te kijken naar een karakteristieke “dip” in helderheid, die het gevolg is van een planeet die voor zijn moederster langstrekt. Helaas is Kepler vooral gevoelig voor het detecteren van planeten in een relatief kleine omloopbaan (tot 400 dagen). Kepler heeft momenteel 2400 kandidaat-planeten ontdekt, maar de meeste hiervan moeten nog onafhankelijk bevestigd worden. Desondanks zal statistisch gezien slechts 10% van de kandidaten geen planeten zijn.

Hoe dan ook, van alle sterren die Kepler geanalyseerd heeft, blijkt 70% in het bezit te zijn van een planeet zo groot als de aarde of groter in een omloopbaan van minder dan 400 dagen. De planeten kunnen in vijf groepen verdeeld worden: 17 % heeft een planeet ter grootte van de aarde (0.8 tot 1.25 keer de diameter van de aarde) in een omloopbaan van minder dan 85 dagen. 25% heeft een superaarde (1.25 tot 2 keer de diameter van de aarde) in een omloopbaan van minder dan 150 dagen (grotere planeten kunnen makkelijker op grotere afstand gedetecteerd worden). Hetzelfde percentage, 25% dus, is in het bezit van een een mini-Neptunus (2 tot 4 keer de aarde) in een omloopbaan van minder dan 250 dagen. Grotere planeten zijn veel minder algemeen: slechts 3 procent heeft een Neptunus in een omloopbaan van minder dan 400 dagen, terwijl slechts 5 procent in het bezit is van een Jupiter in een omloopbaan van minder dan 400 dagen.

Conclusie: vrijwel alle zonachtige sterren zijn in het bezit van planeten.

close planets graph

cREDIT: F. Fressin (CfA)

Bron: Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Speak Your Mind

*