12 april 2024

Asteroïdengordel ontdekt rond Vega – mogelijk bewijs voor planeten

Vega debris disk

Artistieke weergave van de puinschijf rond Vega. Klik op de afbeelding voor een grotere versie. Download hier een versie in hoge resolutie.  credit: NASA/JPL-Caltech

Astronomen hebben een asteroïdengordel ontdekt rond de ster Vega, de op één na helderste ster aan de noordelijke sterrenhemel. Feitelijk gaat het om twee gordels: een warme binnengordel en een koude buitengordel. Deze architectuur zien we ook in ons zonnestelsel, met de asteroïdengordel tussen Mars en Jupiter en de Kuipergordel voorbij Neptunus.

Wat veroorzaakt de opening tussen de twee puingordels? De resultaten suggereren sterk dat “meerdere planeten” het antwoord moet zijn. In het zonnestelsel wordt de asteroïdengordel op zijn plaats gehouden door de rotsachtige binnenplaneten, terwijl de gasreuzen verantwoordelijk zijn voor de vorm van de Kuipergordel. De afstand tussen Vega en de buitengordel is precies tien keer groter dan de afstand tot de binnengordel. Dit komt exact overeen met de configuratie in ons zonnestelsel: de Kuipergordel staat tien keer verder dan de asteroïdengordel.

Vega weegt ongeveer twee zonnnemassa’s en straalt met een heldere blauwwitte kleur. De ster staat op slechts 25 lichtjaar afstand en is ongeveer 600 miljoen jaar oud. De gordels rond Vega bevatten veel meer materiaal dan de asteroïden- en Kuipergordels van de zon. Hier kunnen twee oorzaken voor bedacht worden: omdat Vega veel jonger is dan de zon, heeft het omringende planetenstelsel minder tijd gehad om de puingordels “op te schonen”. Ten tweede is Vega vermoedelijk ontstaan uit een grotere gaswolk, waaruit meer puin is ontstaan.

Vega two belts possible planets

credit: NASA/JPL-Caltech

Bron: NASA / California Institute of Technology.

Share

Speak Your Mind

*