23 maart 2019

Eerste “bot” van het skelet van de Melkweg ontdekt

Melkweg en spiraalarmen

Onderzoek heeft uitgewezen dat tussen de spiraalarmen een “skelet” van stoffige “botten” aanwezig zijn

Ons melkwegstelsel is een spiraalstelsel, een windmolenvormige collectie van sterren, gas en stof. Het heeft een centrale balk en twee grote spiraalarmen die rond de kern zijn gewikkeld. Aangezien we de Melkweg van binnenuit bekijken, is het lastig om de exacte structuur ervan vast te stellen. Astronomen hebben nu een nieuwe structuur ontdekt in de Melkweg: een langgerekt tentakel van stof, dat wordt omschreven als een “bot”.

Andere sterrenstelsels laten ook dergelijke inwendige botten of een “endoskelet” zien. Infraroodwaarnemingen hebben lange, dunne “botjes” gevonden die zich tussen de spiraalarmen uitstrekken. Deze vrij rechte structuren zijn veel minder massief dan de gekromde spiraalarmen.

Computersimulaties van het ontstaan van de Melkweg hebben uitgewezen dat tussen de spiraalarmen een “web” van filamenten aanwezig moeten zijn. Waarschijnlijk is het nieuw ontdekte object

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.