29 maart 2024

Eerste “bot” van het skelet van de Melkweg ontdekt

Melkweg en spiraalarmen

Onderzoek heeft uitgewezen dat tussen de spiraalarmen een “skelet” van stoffige “botten” aanwezig zijn. Credits; NASA / JPL-Caltech.

Ons melkwegstelsel is een spiraalstelsel, een windmolenvormige collectie van sterren, gas en stof. Het heeft een centrale balk en twee grote spiraalarmen die rond de kern zijn gewikkeld. Aangezien we de Melkweg van binnenuit bekijken, is het lastig om de exacte structuur ervan vast te stellen. Astronomen hebben nu een nieuwe structuur ontdekt in de Melkweg: een langgerekt tentakel van stof, dat wordt omschreven als een “bot”.

Andere sterrenstelsels laten ook dergelijke inwendige botten of een “endoskelet” zien. Infraroodwaarnemingen hebben lange, dunne “botjes” gevonden die zich tussen de spiraalarmen uitstrekken. Deze vrij rechte structuren zijn veel minder massief dan de gekromde spiraalarmen.

Computersimulaties van het ontstaan van de Melkweg hebben uitgewezen dat tussen de spiraalarmen een “web” van filamenten aanwezig moeten zijn. Waarschijnlijk is het nieuw ontdekte object één van deze “bot-achtige” filamenten. De “kern” van het bot is in 2010 al ontdekt en werd “Nessie” genoemd, aangezien de vorm van het filament overeenkomsten vertoont met het Monster van Loch Ness. Nieuwe waarnemingen hebben nu uitgewezen dat Nessie een stuk groter is dan gedacht: ongeveer 2 lichtjaar in lengte, met een massa van ongeveer 100.000 zonnen.

nessie_extended

Nessie is zichtbaar als een verzameling van donkere slierten. Op deze weergave is het niet goed te zien: klik op de afbeelding voor een grotere versie. Credit: NASA/JPL/SSC

Bron:  Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics

Share

Speak Your Mind

*