28 november 2023

Rode Planeet eigenlijk wit?

Curiosity

De Marsrover Curiosity heeft wit gesteente gevonden onder de rode laag ijzeroxide. CCredit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Met de term de ‘Rode Planeet’ verwijzen we naar Mars, maar mogelijk is de planeet eigenlijk wit. De NASA-marsjeep Curiosity stuurde foto’s door waarop te zien is hoe het rode stof maar een dun laagje aan de oppervlakte is. Daaronder blijkt Mars wit te zijn.

Voor alle duidelijkheid: aan de oppervlakte is Mars inderdaad de Rode Planeet. Maar de marsjeep Curiosity is uitgerust met enkele hoogtechnologische snufjes en kan daardoor inzicht verschaffen over meer dan de oppervlakte van de ‘Rode Planeet’. Bij het eerste gebruik van de baanbrekende ‘Dust Removal Tool‘ (een soort stofdoek) kregen de experts van NASA op het thuisfront al meteen bijzondere foto’s te zien. Daaruit blijkt dat onder het rode stoflaagje Mars blinkend wit is.

De ‘stofdoek’ van de Curiosity hangt aan het uiteinde van een robotarm en werd voor het eerst gebruikt op de 150ste Marsdag van de missie. Met de MAHLI (Mars Hand Lens Imager) nam de Curiosity vanop zo’n 25 centimer boven de oppervlakte de haarscherpe beelden van de witte marsbodem. Voor de duidelijkheid: het gaat om wit gesteente, niet om ijs.

white mars

Credit: NASA/JPL-Caltech/MSSS

Mede dankzij Curiosity kunnen de NASA-experts de geschiedenis van Mars verder samenstellen. Uit de analyses blijkt meer en meer dat de planeet ooit een natte wereld was met heel wat aardse elementen. Zo onderzocht de marsjeep de rivierbodem van de Gale Crater, waar duidelijk ooit een rivier vloeide misschien wel meer dan een halve meter diep. Die andere marsjeep Opportunity trof ook bewijzen van klei aan. Die tonen aan dat mineralen in interactie gingen met de oppervlakte, ergens in het verleden. Verder zijn er ook bewijzen gevonden van grote rivierdelta’s en oude kustlijnen.

Bron: ANP en Gizmodo

 

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: