28 maart 2024

Zero Robotics – scholieren besturen mini-satellieten in het ISS

'Spheres' zijn balvormige drones / robots / minisatellieten

‘Spheres’ zijn balvormige drones / robots / minisatellieten. credit: NASA

Een constellatie van mini-satellieten in het internationale ruimtestation ISS komt aanstaande vrijdag 11 januari tot leven. De balvormige ‘spheres’ voeren dan commando’s uit van scholieren uit heel Europa in een spel genaamd RetroSpheres. De finale is live te bekijken via een videoverbinding met het ISS. ESA’s Zero Robotics competitie is een uniek experiment waarbij Europese scholieren op een spectaculaire manier in aanraking komen met robotica. Na verschillende simulatierondes op aarde nemen zes winnende teams van middelbare scholieren het tegen elkaar op in de ruimte voor de Europese finale van de Zero Robotics wedstrijd. Finalisten uit Italië, Duitsland, Spanje en Portugal zien dan hoe goed hun algoritmen de spheres aansturen. Sphere staat voor Synchronized, Position, Hold, Engage, Reorient, Experimental Satellites. ESA-astronaut Andre Kuipers begeleidde vorig jaar de wedstrijd vanuit de ruimte. Dit jaar geeft hij het commentaar bij de finale. Er is een live verbinding met de huidige ISS-bemanningsleden Kevin Ford en Tom Marshburn van NASA, die de wedstrijd dit jaar vanuit de ruimte begeleiden. Meer dan 130 scholieren komen vrijdag naar ESTEC, ESA’s ruimteonderzoek- en technologiecentrum in Noordwijk. Welk team zal de beste code hebben geschreven om hun sphere aan te sturen? En hoe zullen de spheres het vervolgens doen in het echt – zwevend in het ruimtestation? Deze finale van deze high tech wedstrijd is vrijdag 11 januari live te volgen via de webstream van ESA, van 14:30 tot 17:30 uur. Bron:  ESA.

Share

Comments

  1. Ik dacht dat die dingen ook een nuttige functie binnen ISS zouden moeten gaan vervullen. Maar ze spelen er alleen maar mee?

    • Nee hoor. Ze zijn eigenlijk bedoeld voor allerlei onderzoek aan bijv. het doen van rendez-vous manoeuvres en programmering van satellieten. Ze worden nu gebruikt voor een ‘spel’ om leerlingen uit te dagen…

  2. AndrévdH zegt

    Hmm, naam vergeten 🙁

  3. En ze werken op Android, ook dat nog eens: https://www.astroblogs.nl/2011/07/12/android-in-space/

  4. ik heb op de reclame gezien dat je van thuis een robot die op de maan staat kan bestuuren

Speak Your Mind

*