Site pictogram Astroblogs

Grootste structuur in het universum ontdekt

quasar 3C 279

Astronomen hebben een gigantisch lint van quasars ontdekt. Quasars zijn de heldere kernen van verre, actieve sterrenstelsels. credit: European Southern Observatory

Een internationaal team van astronomen heeft een gigantisch lint van quasars ontdekt. Deze zogenaamde Large Quasar Group (LQG) is de grootste structuur in het universum die we kennen. Het lint staat op een afstand van negen miljard lichtjaar en heeft een lengte van vier miljard lichtjaar. Door het bestaan van deze structuur wordt de kosmologie met een probleem opgezadeld: de cluster zou helemaal niet moeten bestaan!

Quasar zijn de heldere kernen van actieve sterrenstelsels. Quasars produceren korte tijd zoveel licht dat ze aan de andere kant van het waarneembare heelal zichtbaar zijn. Nou ja, “korte tijd” – zo’n periode duurt gemiddeld 100 miljoen jaar. Het is sinds 1982 bekend dat quasars de neiging hebben om grote groepen te vormen – verrassend grote structuren die Large Quasar Groups genoemd worden.

De nieuw ontdekte LQG is zo groot, dat het een bedreiging vormt voor het Kosmologisch Principe – de aanname dat als je het heelal op voldoende grote schaal bekijkt, het er in alle richtingen hetzelfde uitziet. Astronomen zijn er altijd vanuit gegaan dat het Principe zou kloppen, hoewel het nooit werkelijk bewezen is.

LQG

Op deze kaart is de concentratie van quasars zichtbaar. De nieuw ontdekte structuur is zichtbaar door de zwarte cirkeltjes. De rode kruizen markeren een ander, kleiner complex van quasars. Credit: R. G. Clowes / UCLan

Om de lezer een gevoel van schaal te geven: ons sterrenstelsel, de Melkweg, staat op een afstand van 2,5 miljoen lichtjaar van onze naaste buurt, Andromeda. Deze afstand komt overeen met 0,75 Megaparsecs (Mc). Clusters van sterrenstelsels meten 2 tot 6 Mpc – LQG’s kunnen echter 200 Mpc of groter zijn. Berekeningen hebben uitgewezen dat structuren groter dan 370 Mpc (= 1 miljard lichtjaar) onmogelijk zouden moeten zijn.

De nieuw ontdekte LQG heeft echter een gemiddelde diameter van 500 Mpc. Maar aangezien de LQG zeer uitgerekt is, bedraagt de maximale diameter 1200 Mpc! Hiermee is de nieuw ontdekte LQG duidelijk de grootste structuur die ooit in het universum is ontdekt. Daarnaast lijkt een lang geaccepteerd kosmologisch principe de prullenbak in te kunnen. Hieronder een aardige infografiek over deze grootste structuur in het heelal:

Find out about why the biggest structure in the universe shouldn't even exist, in this SPACE.com infographic.

Credit: Karl Tate/Space.com

Source SPACE.com: All about our solar system, outer space and exploration

Bron: Royal Astronomical Society

FacebookTwitterMastodonTumblrShare
Mobiele versie afsluiten