21 maart 2019

Kosmische botsing geeft aanwijzing voor bestaan van mysterieuze donkere kracht

musket-ball-cluster
Tot nu toe dacht men altijd dat donkere materie – dat 86%1 van alle materie in het heelal vormt, de overige 14% is gewone materie – alleen via zwaartekracht met gewone materie reageert. En aangezien de zwaartekracht de allerzwakste natuurkracht is was de gedachte altijd dat donkere materie niet op elkaar reageert. Maar waarnemingen aan het gigantische cluster van sterrenstelsels genaamd de Musket Ball cluster – het ‘oudere neefje’ van de bekende Bullet cluster – laten zien dat dat beeld wel eens onjuist zou kunnen zijn en dat donkere materie wel degelijk op elkaar kan reageren en wel via een mysterieuze ‘donkere kracht’. In zowel die Bullet cluster als de

Noten
 1. als we de energie in het heelal niet meerekenen, want dan moeten we ook donkere energie erbij nemen. []

Reacties

 1. http://Shiva zegt

  Als filosofisch uitstapje, los van allerlei fysische modelvorming en bijstellen van het standaardmodel, zie ik in bovenstaande een overeenkomst met mythische kosmogonieën.

  Uitgaande van het filosofisch idealisme http://nl.wikipedia.org/wiki/Idealisme en het begrip emanatie http://nl.wikipedia.org/wiki/Emanatie_(filosofie) kent men bijvoorbeeld in Gnostische en Boeddhistische stelsels een groot aantal materieële werelden. Deze doordringen elkaar en zijn van zeer fijn-stoffelijk in stappen steeds grover van structuur.

  Al deze materieële werelden kunnen gestructureerd zijn, zoals de ons bekende stoffelijke wereld in hiërarchieën: atoom, molecuul, cellen, organen, planten, dieren enz enz. die elkaar doordringen en beinvloeden. De diverse elkaar doordringende werelden emaneren vanuit een monade http://nl.wikipedia.org/wiki/Monade .

  De zogenaamde zwarte materie behoort in mijn fantasie tot al die andere niet direct waarneembare werelden die elkaar doordringen.

  Conform het idealistisch uitgangspunt, kan je alles zien als “leven”: uitingen van bewustzijn in de eeuwige cyclus van leven en dood. Dan is het leven van een organisme vergelijkbaar met het leven van sterren en sterrenstelsels. Ik ben daarom dan ook niet verbaasd met de uitspraak: “de Bullet cluster is de jongste van de twee en heeft gewoon nog geen tijd gehad om te komen tot een scheiding van gewone en donkere materie”. Ik zou zeggen: “de Bullet cluster leeft nog”. Met andere woorden: zijn innerlijke fijnstoffelijke structuur is nog intact.

 2. http://Kees%20de%20Vos zegt

  Volgens mij zit er een cruciale fout in onze elektriciteitsleer waardoor uiteindelijk ook de “zwaartekracht” op zijn grondvesten hoort te schudden. Bij een negatieve ladingsopbouw blijven elektronen aangetrokken door bijv. de bol waar de lading op is aangebracht. Ook, of beter gezegd, juist in vacuüm. Bij een televisiebuis moet de kathode verhit worden om elektronen eruit te krijgen voordat ze verder wrijvingsloos een spanningsverschil van bijv. 5000 volt kunnen doorlopen. In plaats van het vacuüm diëlektrische eigenschappen toe te kennnen is het zinvoller stil te staan bij de eigenschap van aardse materie dat het altijd energie kost om elektronen uit materie vrij te maken (foto elektrisch effekt Einstein).
  Verder beseffend dat in een cruciale proef van het geladen vlierpitbolletje gëinfluenceerde deeltjes in de omgeving net zulke aantrekkende elektrische krachten uitoefenen op het vlierpitbolletje als vice versa zou je geen “afstotende ” elektrische krachten nodig hebben, c.q. mogen veronderstellen, om een eventueel uiteen raken van dat vlierpitbolletje te verklaren (mocht het uit een of meerdere opsplitsbare delen hebben bestaan).
  Zo kun je “afstotende” verschijnselen dus verklaren uit alleen de aantrekkende elektrische krachten.
  Er is een heel eenvoudige proefopstelling te maken met vele geladen blaadjes waarbij met een voortijdige c.q. continue ontlading plaatselijk ladingsuitwisseling plaatsvindt en waarbij het overgrote deel van de geladen blaadjes in de andere richtingen elkaar niet “afstoten”. Een andere proef die je op het idee brengt is ook eenvoudig door grote ronde platen (1 m2) dicht bij elkaar te plaatsen en ze evenals de proeflading tussen die platen gelijknamig te laden. De proeflading zal geen voorkeurspositie innemen wat je wel zou mogen verwachten als er “afstotende” krachten zouden bestaan.
  Denk verder aan de aanname van een 0-potentiaal voor onze aarde terwijl er een onverklaard voltageverschil is van 100 volt per meter positief dat er vervolgens voor zorgt dat negatieve lading continue naar boven verhuist (en vervolgens met de bliksem weer terugkomt).
  Verdere hints: negatieve ionen zijn\blijven stabieler in ijle en koudere omstandigheden. En natuurlijk het opvallende feit dat moleculen (de bulk van onze materie) elektronen delen van hun samenstellende elementen!
  De elektrometer is ook eenvoudig te bekritiseren; als een geladen blaadje door geaarde materie wordt aangetrokken zullen evenzo twee of meerdere geladen blaadjes aangetrokken worden door geaarde materie.
  De elektrometwer is rondom omgeven door geaarde materie en het volstaat aantrekkende elektrische krachten daarvoor verantwoordelijk te achten (i.p.v. “afstotende”)
  Bij de definitie van het elektrische veld moet je een “aparte” benadering volgen om alsnog de “afstotende” elektrische krachten te incorporeren.
  Alles bij elkaar mijn overwegingen om er vanuit te gaan dat afstotende elektrische krachten niet bestaan en waarmee de “gewone” aantrekkingskracht weer overwogen moet worden als een resultante van (afgeschermde) elektrische krachten.

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: