
De kosmische kogels bevinden zich in de Orionnevel, hier zichtbaar op een archiefopname van Spitzer. credit: NASA/ESA/JPL-Caltech/IRAM
Astronomen hebben een spectaculaire foto gemaakt van “kosmische kogels” die op supersonische snelheid door de beroemde Orionnevel vliegen. Deze zogenaamde “Orion-kogels” bestaan eigenlijk uit enorme klonters van ijzerrijk gas, aldus onderzoekers. Op een nieuwe foto van de Gemini South Telescope zijn de kogels zichtbaar als opvallend blauwe objecten.
Iedere kogel is ongeveer tien keer groter dan Pluto’s omloopbaan rond de zon. De kogels bestaan waarschijnlijk uit materiaal dat ooit is uitgestoten door supernovae (vandaar dat ze rijk aan ijzer zijn). Als gevolg van de krachtige sterrenwinden van de vele jonge sterren in de Orionnevel, zijn de kogel nooit afgeremd, maar met supersonische snelheid door blijven vliegen.
Iedere kogel laat een “boeggolf” achter van wel 1/5de lichtjaar in lengte, die het gevolg zijn van moleculair waterstofgas dat verhit wordt. De Orion-kogels zijn in 1983 ontdekt en hun ware aard is in 1992 vastgesteld dankzij infraroodwaarnemingen.
Bron: SPACE.com
Speak Your Mind