12 juli 2024

NASA heeft grote plannen voor gedoneerde telescopen

Hubble

De gedoneerde telescopen lijken op een uitgeklede versie van de Hubble-ruimtetelescoop. De telescopen zijn al “space capable“, maar missen veel instrumenten die noodzakelijk zijn voor een astronomisch gebruik. Credit: NASA/ESA

Bij NASA kan de vlag uit. De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie KRIJGT namelijk twee ruimtelescopen! Graties! Je leest het goed: de Amerikaanse regering had nog twee ongebruikte spionagesatellieten liggen, die zijn uitgerust met een kleine telescoop. De satellieten behoren tot een mislukt spionageprogramma, waardoor ze niet meer nodig zijn. Weggooien is zonde natuurlijk, dus de Amerikaanse regering heeft ze gedoneerd aan NASA.Wat is NASA met de telescopen van plan? Wel, één ervan zal waarschijnlijk gepimpt worden, waarbij de telescoop wordt uitgebouwd tot de Wide Field Infrared Survey Telescope (WFIRST), een missie die bij NASA al in de planning stond. Door de ongebruikte spionagetelescoop te gebruiken als fundering voor de missie, kunnen mooi kosten bespaard worden. Bovendien zal een WFIRST gebasseerd op de gedoneerde telescopen krachtiger zijn dan gepland. Is het dan alleen maar goed nieuws? Nee: een opgevoerde WFIRST zal een krachtiger raket nodig hebben en zoiets gaat NASA in de portemonnee voelen.De andere telescoop gaat uitgerust worden met een coronograaf (een apparaat dat het licht van sterren kan blokkeren) en ingezet worden in de zoektocht naar exoplaneten. Daarnaast zal deze telescoop, dankzij zijn enorme waarneembereik (een 100 keer groter field-of-view dan Hubble), gebruikt gaan worden bij de zoektocht naar clusters van sterrenstelsels.

 

Share

Comments

  1. nasa is onderdeel van defensie is overheid..
    de overheid geeft dus aan zichzelf.
    nieuwswaardig 😉

Speak Your Mind

*