22 maart 2019

Lancering gedoemde Columbia-missie is vandaag precies tien jaar geleden

columbia crew

De bemanning van Columbia: RIP

Het is vandaag precies tien jaar geleden dat de spaceshuttle Columbia vertrok op een rampzalige missie, die de laatste zou zijn voor zowel Columbia als haar zevenkoppige bemanning. Toen Columbia terugkeerde in de atmosfeer, viel de shuttle in stukken uiteen Het tragische ongeluk betekende het begin van het einde voor het shuttleprogromma, dat in 2011 (na dertig jaar trouwe dienst) definitief ten einde kwam. Als het ongeluk nooit had plaatsgevonden, had NASA nu nog met spaceshuttles gevlogen. Sterker nog: NASA had serieus plannen om het shuttleprogramma ook na 2020 in stand te houden.

Columbia was in 1981 de eerste shuttle die een baan om de aarde bereikte. Daarna heeft de shuttle 27 lanceringen meegemaakt. De laatste, op 16 januari 2003, vormde het startschot voor de missie STS-107, waarbij meer dan 80 experimenen zijn uitgevoerd. Helaas is de bemanning van Columbia nooit meer thuisgekomen: commandant Rick Husband, piloot Willie McCool en missiespecialisten Michael Anderson, Kalpana Chawla, David Brown, Laurel Clark en Ilan Ramon kwamen tragisch aan hun einde.

Columbia launch

De lancering van de gedoemde missie STS-107

Uit onderzoek is gebleken dat bij de lancering van Columbia een stuk isolatieschuim was losgekomen van de externe tank, die vervolgens de vleugel raakte en hierbij een gat boorde in het hitteschild. Als gevolg hiervan was Columbia weerloos tegen de enorme temperaturen de plaatsvinden bij terugkomst in de atmosfeer. De Columbia-ramp was de tweede tragedie voor het shuttleprogramma. In 1986 ontplofte de spaceshuttle Challenger 73 seconden na lancering, als gevolg van het loskomen van een zogenaamde O-ring, waarmee

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.